TOP

Vakbonden zijn akkoord: nieuwe cao modebranche gaat van kracht

De cao voor de Mode- en Sportdetailhandel is een feit. Na een moeizaam proces zijn alle vakbonden akkoord met het voorstel van de werkgevers (CBW-Mitex). De nieuwe cao gaat per 1 oktober 2009 in.

Ook de achterban van de CNV is akkoord met het voorstel dat nu op tafel ligt. Een meerderheid van de leden stemden voor deze cao. De andere vakbondleden van FNV Bondgenoten, De Unie en de Reformatorisch Maatschappelijke Unie (RMU) bereikten anderhalve week geleden al een overeenkomst.

FNV
Bestuurder van FNV Bondgenoten Ron Peters reageert deze ochtend met gemengde gevoelens op het nieuws. “We zijn blij dat er eindelijk een cao is, maar we zijn minder blij met de matige loonsverhoging van 2 procent voor 19 maanden. Begin dit jaar was dat nog 9 procent voor drie jaar. Uiteindelijk wogen andere punten zoals de verbetering van de roosters en wachtdagenvermindering hier zwaarder tegen op.” Ook Jeroen Marnaar van CNV reageert verdeeld: “We zijn niet helemaal tevreden met de inhoud, maar een half ei is altijd beter dan een lege dop. Daarnaast wordt het tijd dat we gaan bouwen aan een goede nieuwe cao, want die ontbrak al sinds 1 januari 2005.”

CBW-Mitex
Woordvoerder van CBW-Mitex, Paul te Grotenhuis, zegt hierover: “Ik begrijp het gevoel van de vakbonden. Maar het is niet voor niets dat in januari de onderhandelingen zijn geklapt. 9 procent is in deze tijd domweg te veel. Iedereen maakt nu een pas op de plaats. Het belangrijkste is dat de partijen er uit zijn gekomen. Er is een streep gezet onder de irritaties uit het verleden. Men kiest nu voor duidelijkheid en structuur, iets dat vooral in deze tijden erg belangrijk is. Medewerkers die met voldoening werken, halen een beter rendement.”

Loongebouw
De eerst volgende stap is richting Den Haag, waar de minister de nieuwe cao zal ondertekenen. Zodra deze algemeen bindend is verklaard, zullen de arbeidsvoorwaarden voor de gehele mode- en sportbranche, met terugwerkende kracht, in werking worden gesteld. Vervolgens gaan de vakbonden en werkgevers (CBW-Mitex) weer rond de tafel om het loongebouw te moderniseren. Peters: “Zo zal er bijvoorbeeld gesproken worden over een langere uitloop voor een beter salaris.” Een ander belangrijk punt is het beoordelingssysteem. Te Grotenhuis: “Binnen het nieuwe loongebouw is het mogelijk om goede werknemers extra te belonen. Maar ook diegenen die onder de norm presteren minder hard of even niet te laten stijgen.”

Loonsverhoging
Omdat de nieuwe cao een looptijd heeft tot 1 juli 2010, zullen de partijen volgend jaar weer rond de tafel gaan zitten. En als de economie weer aantrekt, dan zal zullen de vakbonden naar alle waarschijnlijkheid ook weer het onderwerp ‘loonsverhoging’ aanroeren.