TOP

Trendsafari winter 2016-2017: CÖOP

Wil je als een van de eersten weten wat de consumenten-, retail-, mode- en designtrends worden voor het volgende inkoopseizoen? Ga dan op 29 juni 2015 met trendwatcher Jan Agelink mee op Trendsafari naar winter 2016-2017. Hier alvast een tipje van de sluier;

In aanloop naar zijn halfjaarlijkse trendsafari voor Textilia spot Jan Agelink innoverende lifestyle-, mode- en retailtrends. Deze week: COÖP.

Zelforganisatie

We kunnen door nieuwe technologische ontwikkelingen steeds onafhankelijker en individualistischer leven, maar merken dat samenwerken nieuwe invloedrijke vormen begint aan te nemen: vanwege het sociale aspect, omdat het effectiever is, of om kennis te delen. Een nieuw tijdperk van zelforganisatie – de coöperatie – is begonnen. Zelfstandige designers zoeken elkaar op om kennis uit te wisselen, fabrikanten worden benaderd om mee te denken over een milieuvriendelijker proces en consumenten wordt gevraagd tijdens het ontwerpproces feedback te geven door hun wensen en behoefte te uiten.

De nieuwe winkel

Er ontstaan nieuwe winkelconcepten die verschillende disciplines onder één dak brengen en waar lokale specialiteiten in de schijnwerpers staan. Niet zelden fungeert zo’n winkel ook als verzamelpunt waar gelijkgestemden elkaar kunnen ontmoeten of activiteiten ondernemen. Buurtbewoners verenigen zich om braakliggend land te verbouwen, crowdfundinginitiatieven richten met elkaar een eigen kredietvoorziening op of beheren met elkaar een windmolen.

Coöperatie 2.0

Kortom de coöperatie: een nieuw fenomeen rond de eeuwwisseling van de negentiende naar de twintigste eeuw, maakt met onze overgang naar een digitale samenleving zo’n honderd jaar later een belangrijke hergeboorte door! In de eerstvolgende Trendsafari zal dit hernieuwde fenomeen als uitgangspunt dienen voor de inspirerende visuele presentatie van Jan Agelink.

Local goods store

Sinds de opening in 2014 loopt het storm in de hallen. Ook de Local Goods Market die elk weekend plaatsvindt is nu al niet meer weg te denken. Uit dit succes komt nu ook een permanente winkel voort: de local goods store. Een conceptstore waar niet alleen de leukste merken van de markt te vinden zijn maar ook alles lokaal geproduceerd is. In tijden van flagshipstores en massaproductie wil de Local Goods Store meer pit geven aan de slapende retail scene. Daarnaast functioneert de ruimte als werkplek. De Local Goods Market & Store zijn initiatieven van Pakhuis de Zwijger.

Coop 1 Local Goods Store 

Coop 2 Local Goods Market

Label breed

Breed maakt de samenwerking tussen producenten en vormgevers mogelijk vanaf de eerste fase van het ontwerpproces, waarin dialoog tussen de partijen en het versterken van elkaars kennis en kunde centraal staan. Hierdoor ontstaat in kortere tijd een efficiënt product, omdat de vormgever niet wordt beperkt door onmogelijkheden in de productie en de producent verder denkt dan zijn gebruikelijke aanpak. De vijf vormgevers die deelnemen aan dit traject zijn Studio Wieki Somers, De Makers Van, Chris Kabel, Christien Meindertsma en Marleen Kaptein.

Zij laten verschillende werken die voortkwamen uit de samenwerkingen zien. Hiermee willen ze een inspirerend voorbeeld zijn voor professionals, media en consumenten. Ook ambiëren ze de mogelijkheden van de maakindustrie om tot innovatieve ontwerpen te komen inzichtelijk maken. Tot slot beoogt het label Breed ook de maakindustrie te stimuleren om gelijksoortige projecten aan te gaan met ontwerpers.

Coop 3 Label Breed 

Coop 4 Label Breed - Christien-Meindertsma 1 

Coop 5 Label Breed - Christien-Meindertsma 2

Freitag

Freitag is bekend geworden door hun tassen van hergebruikte vrachtwagen zeilen. Nu heeft de, van origine zwitserse onderneming, een kleine kleding lijn uitgebracht die volledig afbreekbaar is. Om dit proces gerealiseerd te krijgen zijn ze heel europa doorgereden om samenwerkingen aan te gaan met de industrie om een zo duurzaam mogelijk product te maken.

Coop 6 Freitag F-ABRIC Cover foto COOP 

Coop 7 Freitag F_ABRIC Oliver Nanzig 

Coop 8 Freitag

De exacte locatie voor de Trendsafari met trendwatcher Jan Agelink wordt binnenkort bekendgemaakt. Verzeker je nu alvast van een plek door je hier in te schrijven.