TOP

Trendprognose zomer 2019: dit zeggen trendwatchers over de mode

De modetrends voor zomer 2019: wat kun je verwachten? Deze trendforecasters keken in hun trendprognoses voor zomer 2019 goed naar welke maatschappelijke ontwikkelingen we zeker in de gaten moeten houden. Wat zijn de belangrijkste mode-, design-, kleur-, vormen en materiaaltrends die we gaan zien in de zomer van 2019? Een overzicht van de trendprognoses van onze trendforecasters.

Trenddag: Christine Boland over de zomertrends 2019

Volgens Christine Boland, die haar trendpresentatie gaf tijdens de drukbezochte Trenddag van Textilia, gaat het in mode en retail steeds meer om storytelling, het vertellen van verhalen. Wat is het verhaal achter een ontwerp of een concept? We leven in een paradoxale en door data gedreven wereld en zoeken naar vormen om met alle nieuwe technologieën om te gaan. Influencers hebben via social media een immens groot bereik en Google kan trends voorspellen. 

Boland: “Ga vooral je eigen ding doen, zodat mensen een reden hebben om bij jou komen winkelen. Focus niet alleen op ‘Instagrammable’ items. Vertel een verhaal en creëer memorabele momenten. En investeer in je personeel, zodat zij ook het verhaal achter het concept kunnen vertellen.” Christine Boland gaf in haar presentatie, met de trendprognose voor zomer 2019, de naam Visual Poetry, die was onderverdeeld in vijf trendthema’s. We lichten er twee voor je uit.

1. Artificial innocence

Een kleurrijk thema dat teruggrijpt naar de kindertijd. Het beeld is speels en popperig, met snoepkleuren, strikken, plastic, rubber en kinderachtige dessins. Denk aan stripfiguren als Hello Kitty en My Little Pony, maar ook aan speelgoed, emoticons, wolken en ijsjes. Het silhouet is puffy en foamy, geïnspireerd op suikerspinnen en softijsjes. We zien suikerzoete kleuren met een hoofdrol voor roze. Felle en zachte tinten worden met elkaar gemixt en mogen vloeken, zoals roze met oranje.

2. Divine logic

Een thema dat inspiratie haalt uit de natuur voor vorm, kleur en dessin, zoals water, slakken en kwallen. Vormen zijn sculpturaal, maar wel fluïde. Zandtinten, koperkleuren en 3D-geprinte vormen zijn belangrijk (denk aan Iris van Herpen). Daartegenover staan vloeiende stoffen met plissés en plooien. Ook komt er inspiratie uit de mythologie met godinnensilhouetten, wat aansluit op de presentatie van Lidewij Edelkoort voor zomer 2019, dat het thema Goddesses had.

LEES MEER: Trenddag: Christine Boland over de zomertrends 2019

Mary Katrantzou credit Jeroen Snijders

 


Lidewij Edelkoort: vrouwenmodetrends zomer 2019

Trendforecaster Lidewij Edelkoort liet zich voor het zomerseizoen 2019 inspireren door godinnen uit alle tijden en culturen. De onafhankelijke, sterke vrouw komt terug en dat heeft volgens haar belangrijke impact voor de komende twintig, dertig jaar.  Voor zomer 2019 gaf ze de trends de thema’s Goddesses en On Safari (active- en casualwear) mee. Tijdens de trendprognose voor zomer 2019 schetstst Lidewij Edelkoort de 10 opvallendste modetrends in vrouwenmode. Tipje van de sluier: volumineuze kleding, natuurlijke materialen en dierenprints krijgen een nieuwe uitwerking.

Zowel materialen als kleuren zijn natuurlijk. Wit is een steeds belangrijkere kleur, ook voor schoenen, net als neutralen en aardetinten. Linnen en katoen spelen een belangrijke rol, maar ook transparante materalen en kant. De strohoed past perfect in dit plaatje. Hoewel de materialen en kleuren eenvoudig en natuurlijk zijn, gebeurt er wel wat mee. Edelkoort ziet geplooide en gedrapeerde items, plissés, drawstrings, hoge tailles, langere lengtes en lagen over elkaar.

LEES MEER: Lidewij Edelkoort: vrouwenmodetrends zomer 2019

artefact from the Metropolitan Museum of art 45004000 bc bequest of Walter C Baker 1971 Daniel Costa

 


Trendsafari: Jan Agelink over de consumenten- en modetrends voor zomer 2019

Het thema van de Trendsafari, het trendevent van Jan Agelink van Buro Jan Trendman, voor zomer 2019 is ‘de_code’ (decoderen). Het betekent letterlijk ‘het vertalen van data of een bericht’. Het is precies wat de maatschappij op dit moment bezighoudt, stelt trendforecaster Agelink tijdens Textilia’s Trendsafari. Naast decode’ staat ook deform centraal, het omvormen van bestaande systemen. Denk aan de discussie over gender; voldoen de bestaande definities nog wel? 

Via decode en deform komen we tot slot bij detox. We zijn er zo aan gewend geraakt ieder moment van de dag ‘connected’ te zijn, dat we soms vergeten bij ons eigen gevoel te blijven en te reflecteren. Daar moeten we een nieuwe balans in vinden, betoogt Agelink.

Deze trends hebben hun weerslag op de mode, het tweede deel van de trendpresentatie. Op basis van de eerder geschetste ontwikkelingen selecteert Agelink vijf thema’s die volgend zomerseizoen bepalend worden. Onder de_code vallen de thema’s Hypertribe en New Order, onder detox schaart hij de thema’s Human Wear, Magic Realism en Camp Grounded. We lichten er eentje uit:

Hyper Tribe

Hyper Tribe gaat over het combineren van verschillende vormen, prints en materialen. Op het eerste oog misschien een mismatch, tot je van dichterbij kijkt en ziet hoe doordacht de creaties zijn. Dit thema heeft een sterk Afrika-gevoel. “Het op een na snelstgroeiende continent op aarde”, zegt Agelink. “Dankzij de nieuwe netwerkeconomie verspreiden die ideeën zich razendsnel over de rest van de wereld.” We zien:

 • Mixen van materialen en kleuren
 • Bralettes
 • Regenponcho’s en (nieuwe interpretaties op) waterschoenen
 • Knitted structures: geweven en gebreide uppers
 • Overvloedige decoraties (o.a. kralen)
 • Franjes
 • Plateauzolen
 • Grafische en geometrische vormen (jaren ’80-gevoel)
 • Jungle vibe: palmbladeren en exotische prints
 • Exotische variant op athleisurewear
 • Badslippers

LEES MEER: Trendsafari: Jan Agelink over de consumenten- en modetrends voor zomer 2019

20180111_143454

 


Altijd op de hoogte zijn van de laatste modetrends? Modeprofessionals lezen Textilia. Onze redacteuren brengen als eerste de nieuwste modetrends, inkooptips, trends van buitenlandse modebeurzen en -weken, en we doen verslag van de trendprognoses en trendpresentaties van gerenommeerde trendforecasters.