TOP

Tenue de Ville in Utrecht: ‘Mijn klanten wachten niet tot de uitverkoop’

Winkelen is niet voor alle vrouwen een feest, omdat het tijd kost of moeite om een leuke set te vinden. Daarop speelt met Lindsey Knoop in met haar winkel Tenue de Ville in Utrecht. “Ik weet voor wie ik wat inkoop, ik hou nooit heel veel kleding over.”

Tenue de Ville is gevestigd aan de lange Oudegracht in Utrecht. Het is even zoeken naar het juiste nummer. Een Engels sprekende, jonge vrouw die haar hondje uitlaat, weet het echter meteen als we de naam van de winkel noemen. “That lovely store where they give style advice and dress you from bottom to top!” De winkel van Lindsey Knoop (29) staat in de stad in elk geval op de kaart.

Tenue de Ville 1

Representatief

In Textilia 12 staat een interview met de eigenaar, die hier bijna twee jaar geleden van start ging met haar onderscheidende concept: een kledingzaak die vrouwen kleedt die niet willen of vanwege tijdgebrek kunnen winkelen, maar wel representatief op hun werk moeten verschijnen. Daar aan ontleent het winkelconcept ook de naam. “Tenue de ville is de dresscode die staat voor goed gekleed voor de dag komen, zonder dat het extreem wordt”, licht Knoop toe.

Hoge bonbedragen

Voor deze groep gaat Knoop open op afspraak, maar ze kunnen er ook terecht op de reguliere openingstijden op donderdag, vrijdag en zaterdag. Ook geeft Tenue de geeft kleuradviezen en updatet op aanvraag ook de kledingkast van klanten bij hun thuis. De gemiddelde bonbedragen liggen hoog, gemiddeld verkoopt ze tijdens een afspraak rond de €700. Dat komt doordat klanten gericht komen winkelen voor een outfit of garderobe en daarvoor minimaal twee uur in de winkel doorbrengen. Knoop: “Mijn klanten hebben al geld gereserveerd. En de conversie is hoog, omdat we natuurlijk ruim de tijd hebben om extra combinaties te maken.”

Tenue de Ville 2

Secret sale

Knoop organiseert geen speciale events voor klanten. Gewoonweg omdat haar klanten daar volgens haar niet op zitten te wachten. Behoudens de kerstborrel dan, die ze vanaf nu elke twee jaar wil organiseren. “Dat is net leuk.” Ook doet ze niet aan uitverkoop. Dat heeft volgens Knoop mede met het concept te maken. “Wat ik inkoop, verkoop ik direct aan mijn klanten. Ik weet voor wie ik inkoop en hou ik niet veel over. Daarbij wachten mijn klanten niet op de uitverkoop. Die komen gericht shoppen en nemen mee wat ze hebben willen op dat moment.” De voorraad die ze overhoudt, ruimt ze op tijdens een tweedaagse secret sale die ze twee per jaar organiseert. Dan ziet de winkel eruit als een magazijn en mogen vaste klanten voor vijftig procent korting leftovers uitzoeken, er wordt dan echter geen advies gegeven tijdens deze twee avonden.”

Tenue de Ville 3