TOP

Social media voor modebedrijven: editorials (met 5 tips)

Grote kans dat je winkel op Facebook en misschien wel op Instagram te vinden is. De vraag is wat je ermee doet. Likes krijgen voor een aangekondigde uitverkoop is leuk, een goede relatie opbouwen met fans van de winkel véél leuker. Hoe je dit voor elkaar krijgt leggen we samen met Richard Derks van IIZT social en digital creatives uit in een serie over succesvolle social engagement. Deze keer: hoe maak ik een editorial?

Jij weet dat je winkel of merk bijzonder is, je klant weet dat je winkel of merk bijzonder is, maar er zijn ook potentiële klanten die dat nog niet weten. Hiervoor kun je gaan adverteren en een social media-strategie opzetten. Oók kan andere media voor je werken in de vorm van een editorial. Met het juiste verhaal ontvang je in één klap heel veel aandacht.

Editorials zijn eigenlijk trofeeën, merkt Richard Derks op. “Jij bent vanwege je ondernemerschap in de media verschenen. Bijvoorbeeld met een interview of evenement in de lokale krant. Hartstikke leuk voor meer naamsbekendheid, ook ná de plaatsing. Door het bericht te herplaatsen op je website of social media laat je zien hoe relevant je bent. Het brengt een bepaalde status met zich mee.”

Bekendheid genereren

De frequentie waarin je als ondernemer in de media verschijnt zal niet dusdanig hoog zijn dat je je social media ermee kunt vullen. Je kunt ervoor kiezen zelf de bekendheid op te zoeken. “Denk aan sponsorschap van lokale clubs, zelf lokale kranten en shopping gidsen benaderen voor een publicatie en influencers uitnodigen in de hoop dat zij een (eerlijke) review over je winkel schrijven”, benoemt Derks. Toevoegend: “Wil je het goed aanpakken dan kun je ook een pr-bureau inschakelen.”

Gelukkig zijn er meer mogelijkheden om via derden naamsbekendheid te krijgen. Plaats bijvoorbeeld editorials van je merken. ‘Kijk eens wat een leuk interview met Coen Burgers van Coef Men in Textilia’ of ‘Wat een prachtige Maison Scotch-campagne in de Elle deze maand! De top op deze foto is ook bij ons verkrijgbaar.’ Het toont evengoed de relevantie van je winkel, webshop of assortiment.

Delen van bestaande content

Een derde optie is het zelf schrijven van content en die delen met je doelgroep. Hoewel het niet onder de noemer editorial valt, is het wel een effectieve manier. Ook hier ligt het preken voor eigen parochie er niet te dik bovenop. Schrijf bijvoorbeeld over een actualiteit als de feestdagen of het nieuwe seizoen, geef een eigen magazine uit of schrijf een profiel over één van de merken op je eigen blog.

Ook deze ‘bestaande content’ kun je meerdere malen delen via je social media kanalen en zo toch een beetje als editorial inzetten. Wel zo fijn voor al de tijd en moeite die in de blog is gestoken.

Vijf tips om je bereik te vergroten met eigen content:

1. Deel losse pagina’s uit je publicatie

Maak je een eigen magazine dan kun je je magazine gelaagd delen. Denk aan een drieluik bijvoorbeeld. Op die manier heb je meerdere momenten om het contact te zoeken met je doelgroep. Je deelt in eerste instantie het gehele magazine, daarna neem je nog twee artikelen die jij belangrijk vindt.

2. Deel het best gelezen artikel

Door je publicatie te analyseren heb je een goed beeld van welk artikel het meest gelezen is. Je weet dus zeker dat jouw doelgroep deze pagina interessant vindt. Deel deze!

3. Speel in op actualiteiten

Seizoenen, feestdagen of Rokjesdag. Een ideaal moment om een pagina of magazine te delen vol met zomerse rokjes en jurkjes. Op die manier ben je relevant en realiseer je meer sales.

4. Herinner je doelgroep aan een bepaald moment

Denk aan feestelijke, inspirerende of spraakmakende momenten. “Een jaar geleden vierden we ons 1-jarig bestaan. Wil je dit epische feest herbeleven? Bekijk nog eens de foto’s.” Of een terugblik op een evenement: “Vorige maand waren we op de Modefabriek. Lees hier de highlights van de beurs terug en bekijk de video.” Omdat de doelgroep mogelijk zelf bij een moment is geweest wordt je artikel dus nog relevanter voor deze groep.

5. Social advertising

Naast veel gratis middelen is er natuurlijk ook de betaalde mogelijkheid om jouw content via social media te verspreiden. Facebook advertising is op dit moment nog relatief goedkoop ten overstaan van Google Adwords, terwijl je er heel specifiek kunt targetten op een bepaalde doelgroep. Denk bijvoorbeeld aan een doelgroep op basis van locatie, demografische gegevens, interesses of gedrag. 

Reviews

Mensen die over je praten doen dat meestal via reviews. Eigenlijk een ‘mini-editorial’. De impact kan echter heel groot zijn. Er is veel te zeggen en gepubliceerd over de wijze waarop je hiermee om moet gaan. Een verkeerde of genegeerde reactie kan veel ophef veroorzaken en een positieve review kan het aantal volgers in sneltreinvaart verhogen.

Belangrijkste tips zijn al je reviews te lezen – en te weten waar deze worden geplaatst – en altijd te reageren. Vooral als het gaat om problemen die consumenten ervaren is het noodzakelijk om hier snel en passend op te reageren. Wees daarbij positief en kom met oplossingen. Krijg je een positieve review dan is het natuurlijk leuk om deze via social media te delen. Ook je personeel krijgt een positieve boost van de positieve reviews die online verschijnen.

tekst lianne social media infographic editorial

Ook adverteren? Via het vakblad, de website en de nieuwsbrieven bereiken we maandelijks minimaal 50.000 lezers en volgers. De lezers en volgers van Textilia zijn zelfstandige detaillisten in de modebranche, maar ook fabrikanten, agenten, inkooporganisaties, importeurs, inkopers, medewerkers en directies van grootwinkelbedrijven en ketens behoren behoren tot de groep. Textilia is daarmee een unieke schakel tussen leverancier en retail.