TOP

Social media voor moderetailers: claim je locatie [deel 4]

Grote kans dat je winkel op Facebook en misschien wel op Instagram te vinden is. De vraag is wat je ermee doet. Likes krijgen voor een aangekondigde uitverkoop is leuk, maar een goede relatie opbouwen met fans van de winkel véél leuker. Het is mogelijk. Hoe je dit voor elkaar krijgt leggen we samen met Richard Derks van IIZT social en digital creatives uit in een serie over succesvolle social engagement. In deel 4: hoe zet je je winkel letterlijk op de kaart.

Heb je eenmaal een goede relatie met je klant dan treden zij graag op als ambassadeur van je winkel of merk. Door je posts te delen, hashtags bij hun foto’s te gebruiken, reviews achter te laten, je te taggen of door kenbaar te maken dat ze in jouw winkel zijn geweest. Mond-tot-mondreclame die online snel kan gaan.

Zet je bedrijf op de kaart

Reclame die echter nergens is zonder dat duidelijk is dat het om jouw winkel gaat. Les één voor ondernemers die nieuw zijn op het gebied van zoekmachinemarketing en social media: claim je locatie. Het zet je bedrijf duidelijk op de kaart. Letterlijk. En claim hem snel, voordat iemand anders het doet.

Wees vindbaar

Waarom iemand anders je pagina claimt? Omdat hij je niet kan vinden. Een bezoeker wil aan zijn vrienden op Facebook laten zien dat hij bij jouw winkel is maar je bedrijf is onvindbaar. Hij kan in dat geval zelf een locatie aanmaken. Geen officiële pagina, maar als je niet oppast dan ontstaat de aanname dat het wel jouw bedrijfspagina is en worden hier bijvoorbeeld berichten op geplaatst.

Hetzelfde geldt voor Google Maps, waarbij er foutieve informatie gemeld kan worden. Bovendien speelt de service van Google – Mijn Bedrijf − een belangrijke rol bij lokale vindbaarheid, die je graag in eigen hand hebt. Via een vermelding op Mijn Bedrijf kunnen consumenten die in jouw buurt zoeken je vinden en recensies achterlaten.

Vanaf 5 recensies worden de ‘sterren’ die zij geven vermeld bij de zoekresultaten. Hoe hoger jouw recensies zijn, hoe beter jij dus scoort in zoekresultaten. Naast deze voordelen kun je nog veel meer uit Google Mijn Bedrijf halen, zoals statistieken en interactie met bezoekers. Het is daarom raadzaam om je hierin te verdiepen of goed te laten informeren. 

Koppel accounts

Het zoeken op locatie is voor bezoekers de snelste manier om meer over de service en kwaliteit van een onderneming te weten te komen, aangezien vrijwel iedereen een bedrijf vooraf googelt. Check je op Facebook in bij een bedrijf, dan vraagt het platform je direct of je ook de bedrijfspagina wilt liken. Als een consument dit nog niet heeft gedaan dan vangt je bedrijf dus twee vliegen in één klap.

De locatiepagina van Facebook kan ook worden toegevoegd aan Instagram (dat van Facebook is) net als dat je de twee sociale media aan elkaar kunt koppelen. Zo hoef je foto’s maar één keer te uploaden en verschijnen ze op beide. Let wel op dat je op Instagram alleen een bedrijfspagina kunt starten als je deze al hebt op Facebook.

 


‘Plaats een locatie bij de foto’s die je op social media plaatst. De interactie is in dat geval 79% hoger blijkt uit onderzoek’ Bron: De Zaak


 

Als winkelier kun je mensen aanmoedigen om in te checken op je locatie. Richard Derks: “Wil je niet opdringerig over komen? Roep klanten bijvoorbeeld op om een foto online te plaatsen met hun aankoop, door een hashtag te gebruiken. Een giftcard verdelen onder leuke inzendingen is veel sympathieker dan de oproep een survey in te vullen over tevredenheid over je aankoop.”

Lokale kracht

Heb je het over je lokale positie vergeet dan niet dat je ook gebruik kunt maken ván je omgeving, zegt Derks. “Kijk naar het merk Scotch & Soda. Zij hebben beelden voor hun campagne in Amsterdam geschoten. Het zijn typisch Nederlandse beelden zoals een model op een fiets, de grachten op de achtergrond of beelden voor een tram gebruikt. Het geeft direct aan waar hun roots ligt, waar ze trots op zijn.”

Een ander voorbeeld van een merk dat gebruik heeft gemaakt van zijn locatie is G-Star tijdens de New York Fashion Week. Het was de eerste keer dat het merk daar zijn collectie toonde en wilde de stad hierbij betrekken. “Ze maakten een gids met hierin locaties in New York die bij het merk passen, van cafés en restaurants tot winkels en bezienswaardigheden.”

Het campagneformaat dat alleen bij grote merken past? Laat je niet ontmoedigen, zegt Derks. “Als local hero kun je wel degelijk invloed uitoefenen in je eigen gemeente. Zo weet ik bijvoorbeeld niet wat ik in Loenen aan de Vecht kan bezoeken, maar als de lokale winkelier die ik bezoek mij wegwijs kan maken dan is dat een groot voordeel. Hij kan volenthousiast vertellen en dat doet goed. Er is bovendien genoeg te doen in iedere gemeente.” 

 


Informatie die Google Mijn Bedrijf je geeft

Hoeveel views je pagina heeft gehad de laatste tijd
Via welke bron zij zijn binnengekomen
Hoeveel er is doorgeklikt op links via je pagina
Hoeveel mensen hier naartoe zijn genavigeerd
Hoeveel mensen naar de vestiging hebben gebeld na het vinden van je pagina
Of er actie is geweest op je post
Wat voor acties er bij wat voor posts het meest voorkomen
Hoeveel nieuwe volgers je hebt
Uit welke landen deze volgers komen
Wat het geslacht en leeftijd is van deze volgers

Bron: www.frankwatching.com/Bas van Kempen

 


 

Richard Derks is oprichter en ceo van IIZT, een internetreclamebureau gespecialiseerd in digitale communicatie.