TOP

Scalpers keert terug in Nederland, ChristenUnie wil einde aan bezorggekte, steunregeling energiekosten ondernemers

Het kabinet komt met een regeling die ondernemers moet compenseren voor de hoge energiekosten. Modeketen Scalpers keert terug naar ons land en de Christunie wil een taks op webshopbestellingen en de opbrengst daarvan uitkeren aan het MKB. Dat en meer lees je in het nieuwsoverzicht van 5 oktober.

Foto: Hul le Kes

Hul le Kes start met pre-order en made-to-order

De Nederlandse ontwerper Sjaak Hullekes gaat met zijn duurzame label Hul le Kes nog een stapje verder om overproductie tegen te gaan door op pre-order en made-to-order te produceren. Dat meldt het merk in een persbericht. Bij pre-order komt een item een aantal weken voordat de productie start, beschikbaar op de website. Deze wordt met korting aangeboden om zo vooraf bestellen te stimuleren. Met de made-to-order items selecteren klanten hun favoriete stof en wordt het item pas na bestelling gemaakt. De ontwerper bood al de mogelijkheid om kledingstukken te laten repareren in het eigen atelier. Hul le Kes werkt voor 95 procent met bestaande, veelal afgekeurde, materialen.

Hul le Kes.

ChristenUnie wil einde aan bezorggekte

De ChristenUnie wil een belasting op webshopsbestellingen om het aantal vervuilende ritjes terug te dringen en zo een einde maken aan de ‘bezorggekte’. Dat schrijft het AD. De coalitiepartij wil dat het kabinet gaat onderzoeken of het mogelijk is dat er bijvoorbeeld voor elke bestelling een vast bedrag wordt afgedragen, naast een percentage van de waarde van de bestelling.

De opbrengsten moeten dan weer naar het midden- en kleinbedrijf, dat zucht onder de macht van ‘grote, soms internationaal opererende webshops’, zegt ChristenUnie-Tweede Kamerlid Pieter Grinwis. “Steeds vaker moeten lokale winkels concurreren met de grote webshops. Het gevolg is dat het mkb de strijd steeds vaker lijkt te verliezen en dat onze winkelstraten leeg komen te staan, terwijl bezorgbusjes met pakketjes af en aan rijden. Deze bezorggekte kan en moet echt minder.”

Scalpers keert terug in Nederland

Het Spaanse label Scalpers heeft plannen om weer winkels te openen in ons land, zo schrijft Retailtrends. Volgend jaar zouden de eerste filialen open moeten gaan. Daarnaast wil het ook uitbreiden in België en Duitsland. Momenteel heeft de formule zaken in Spanje, Andorra, Portugal, Chili, Ecuador, Mexico en Turkije.

Scalpers is in 2007 gestart als mannenmodemerk. Inmiddels verkoopt het label ook vrouwenmode en kinderkleding. Het merk opende eind 2016 nog een winkel in de Leidsestraat in Amsterdam, gevolgd door een vestiging in Stadshart Amstelveen in 2018. Niet veel later sloot de formule de zaken en trok zich ook terug uit andere landen. Inmiddels zijn ze dus weer toe aan uitbreiding van fysieke winkels. In eerste instantie gaat het om vier à vijf winkels. Het is niet duidelijk of dit per land is of in totaal.

Winkels Suitable inzamelpunt gedragen kleding

Mannenmodeketen Suitable zet zijn zeventien winkels als inzamelpunt voor gedragen kledingstukken, zo meldt het in een persbericht. Dat doet het modebedrijf in samenwerking met Drop & Loop. Na inlevering wordt er nieuwe kleding van gemaakt. In twaalf Suitable winkels komen speciale inzamelbakken te staan. Bij de overige winkels kunnen klanten hun oude kleding bij de kassa inleveren.

De reden dat Drop & Loop kleding inzamelt via kledingwinkeliers, is om te voorkomen dat textile bij het afval belandt, zo zeggen oprichters Susan de Vries en Carlijn Oosthoek van Drop & Loop in het persbericht. Een deel van de kleding in de textielcontainers op straat is vaak te vervuild om te recyclen en wordt dan vernietigd.

Kabinet komt met steun energiekosten

Er komt gerichte steun voor mkb’ers die getroffen worden door de gevolgen van de hoge energietarieven, schrijft onder meer De Ondernemer. Het gaat om de Tegemoetkoming EnergieKosten-regeling (TEK). De TEK is gebaseerd op het energieverbruik en de omzet van een ondernemer. De compensatie bestaat dan uit een deel van de kostenstijging dit jaar en in 2023.

Hoe hoog de steunregeling precies wordt, is nog niet bekend. Naast het energie-intensief MKB, kunnen ook kleinere kantoren en zzp’ers net als huishoudens gebruik maken van het tijdelijke prijsplafond, de zogenoemde kleinverbruikersregeling. Jan Meerman van Inretail noemt het voor het kleine MKB ‘een mooie compensatie’, maar hij vraagt zich af wanneer een bedrijf energie-intensief is en wanneer niet. “Dat is nog steeds niet duidelijk.”

Ook heeft hij zorgen over de filiaalbedrijven die volgens hem ‘weer buiten de boot vallen’. “De politiek wil de grote supermarkten en private-equity-bedrijven niets geven. Maar daardoor vallen de Nederlandse filiaalbedrijven – waar tienduizenden mensen werken – tussen wal en schip. Hoe wij de plannen lezen, komen zij voor geen enkele compensatie in aanmerking. Plat gezegd: omdat de Zara niets mag krijgen, valt de Wibra buiten de boot. Dat is niet rechtvaardig en niet goed voor de economie.”

Hans Biesheuvel van ONL is blij dat het kabinet ‘eindelijk in actie komt’, maar schrikt van het feit dat openstelling pas kan plaatsvinden in het tweede kwartaal van 2023. De minister ziet dat ook en zegt dat ze gaat proberen om vanaf november tijdelijk de bedrijfslasten te verlagen. MKB Nederland en VNO-NCW willen “binnen enkele weken” weten hoe de overbruggingsregeling eruit ziet.