TOP

Renee by Castelijn & Beerens met nieuwe collectie naar Modefabriek

Renee by Castelijn & Beerens introduceert een nieuwe lijn, het minimalistisch vormgegeven Renee Made in Holland. “Het is heel anders dan wat mensen van ons gewend zijn”, zegt eigenaar Martijn Beerens. Hij ziet kansen op de Modefabriek.

Weer op Hollandse bodem produceren. Martijn en Babette Beerens, eigenaren van lederwarenmerk Castelijn & Beerens en young urban submerk Renee, speelden al langere tijd met het idee. Het familiebedrijf besloot in 2004 om de productie naar China te verplaatsen, maar hield het atelier in Waalwijk in bedrijf. “We hebben een groot deel van de machines bewaard”, vertelt Martijn Beerens. “Deze worden nog dagelijks gebruikt door een vakman die reparaties van onze producten verzorgt. Ook worden er prototypes ontwikkeld. We hebben de vakkennis nog steeds in huis en vonden dat we die niet verloren mochten laten gaan. Maar het werd nooit concreet, tot we met het concept van Renee Made in Holland kwamen.”

Wat maakt dat deze serie wel in Nederland geproduceerd kan worden, en de andere collecties niet?

“De lijn is heel basic en minimalistisch vormgegeven. Renee Made in Holland wordt gemaakt van één basismateriaal. Sommige items bestaan uit niet meer dan een stuk leer en een paar stiknaden. Een portemonnee van Renee of Castelijn & Beerens, daarentegen, bestaat uit bijna vijftig verschillende onderdelen. Dat productieproces is arbeidsintensief en was in Nederland niet vol te houden. Renee Made in Holland wordt op kleine schaal in ons eigen atelier geproduceerd. Als de vraag stijgt, kunnen we de productie ook bij nabijgelegen werkplaatsen onderbrengen.”

Hoe verschilt het design van de andere collecties van Renee?

“Het is totaal anders, met name in de afwerking. We laten het leer spreken, de randjes worden niet omgeboekt of geverfd. Omdat de items van Renee Made in Holland slechts uit een of enkele onderdelen bestaan, hebben we bewust voor een duurdere selectie huiden gekozen. We werken met stevige, plantaardige gelooide stierenhalzen. Het leer komt uit Frankrijk en wordt in Italië gelooid. Dit materiaal is net iets mooier, heeft een rijkere finish en kan efficiënter opgesneden worden. De huiden hebben nauwelijks schrammen, insectenbeten of andere beschadigingen. Dat moet ook wel, want dat soort oneffenheden kunnen niet weggewerkt worden. What you see is what you get.”

RENEE Made in Holland (3) RENEE Made in Holland (4) RENEE Made in Holland (1)

Renee Made in Holland wordt op de Modefabriek gepresenteerd. Waarom deze keuze?

“We hebben de serie tijdens de ISLN al geïntroduceerd, maar daar waren de reacties een beetje terughoudend. We denken dat er voor dit type product meer kansen liggen in de fashion gerelateerde hoek, bij boetieks, mode- en designwinkels. We hopen op de Modefabriek de eerste contacten te leggen en daarna verder in kaart te brengen waar voor Renee Made in Holland kansen liggen.”

Renee by C&B werd in 2012 opgericht. Hoe gaat het nu met het merk?

“We zijn er erg tevreden over. Het label heeft zich inmiddels in de winkels bewezen. Bij de eerste collectie ging het nog moeizaam. Het was nieuw op de markt, retailers stonden niet meteen de springen om in te stappen. Bij de tweede collectie was de bereidwilligheid al een stuk groter en kreeg Renee de kans om zich in de doorverkoop te bewijzen. Toen begonnen ook de nabestellingen te lopen. Nu wordt Renee in Nederland door 80% van de Castelijn & Beerens-dealers verkocht.”

Hebben jullie last gehad van de faillissementen?

“In Nederland is er helaas een aantal verkooppunten afgevallen, deels lederwarenzaken die sloten omdat de eigenaar met pensioen ging en geen opvolger had. De V&D was voor ons een belangrijke klant. Aan de andere kant wordt dit opgevangen door nieuwe, online spelers zoals Travelbags en The Little Green Bag. Ook Duifhuizen en Van Os zetten de labels online goed neer.”

RENEE Made in Holland (6) RENEE Made in Holland (5) RENEE Made in Holland (7)