TOP

Rapport ING: omzet modebranche daalt met 3 procent

De modebranche krijgt dit jaar te maken een omzetdaling van 3 procent naar 7 miljard. Dit meldt het ING Economisch Bureau in het kwartaalrapport. De verwachting voor de gehele detailhandel is overigens een krimp van 2,7 procent.

Sinds het tweede kwartaal van 2008 dalen de omzetten in de kledingbranche. Deze lijn zet zich in 2009 duidelijk voort waarbij alle modesegmenten (mannen, vrouwen, kinder, jeans, bodyfashion) geraakt worden, meldt het ING Economisch Bureau in het kwartaalrapport. De daling van 3 procent is vooral toe te schrijven aan het feit dat de consument minder items per winkelbezoek aanschaft. De totaalomzet van de kledingspeciaalzaken komt daarmee in 2009 uit op 7 miljard euro. Van omzetgroei in de schoenenbranche is al sinds 2007 geen sprake. Voor 2009 wordt een krimp voorzien van 3 procent, waarmee de omzet van de schoenspeciaalzaken op 1,7 miljard euro komt.

Volgens het ING Economisch Bureau houden drie factoren de consument in de greep: angst voor werkloosheid, afgekalfde vermogens en matige inkomensvooruitzichten. Hierdoor blijft de hand voorlopig op de knip. Enig omzetherstel volgt waarschijnlijk pas over een jaar.