TOP

Inflatie neemt verder af

De inflatie in Nederland is nog verder gedaald tot 1,6% in mei 2009. Dat blijkt uit voorlopige cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag bekend heeft gemaakt.

In 2006 en 2007 was de inflatie in Nederland volgens de CBS-cijfers ook erg laag (1,1% in 2006 en 1,6% in 2007), maar sinds eind 2007 was de inflatie weer aan het stijgen. In 2008 was de gemiddelde inflatie 2,5%, maar aan het eind van dat jaar werd de dalende lijn ingezet.

In Nederland drukten vooral de prijzen van voedingsmiddelen de inflatie. Voor kleding en schoenen lag de inflatie op 0,6 procent in de maand mei. Dit is lager dan in maart en april maar beter dan december, januari en februari, toen de prijzen zelfs daalden. De prijzen van kleding en kledingstoffen stegen in mei met 0,8%; de prijzen van schoenen en schoenreparaties daalden met 0,4%.

In de eurozone daalde de inflatie in mei tot 0%, het laagste niveau sinds de introductie van de Europese meetmethode in 1996. Dat de inflatie in Nederland hoger is dan in de rest van Europa komt deels doordat de prijsdaling van aardolie hier nog niet heeft geresulteerd in lagere energieprijzen. Ook de prijsontwikkelingen van voeding, drank en tabak dragen bij aan het verschil.