TOP

Patty Zomer lanceert kaftancollectie: ‘Het is een klassieker, zoals een goede jeans’


Tijdens het Hembrug Happening festival in Zaandam presenteerde stylist Patty Zomer samen met mode-ontwerper Britt Das haar allereerste eigen kledingcollectie: een selectie van kaftans onder de naam Species Amsterdam Kaftan 01. Textilia sprak met Zomer over deze nieuwe stap in haar carrière.

Hoe is de lancering gegaan?

 “We hebben het heel onofficieel gehouden. Daarbij nam ik de kaftans al weleens mee naar gelegenheden waar veel mensen waren waarvan ik wist dat de kaftans bij ze in de smaak zouden vallen. En we verkopen we ze al eventjes met via Instagram. Toen we begonnen hadden we daar ook geen plan voor, we dachten: we beginnen gewoon en dan zien we wel.”

 Hoe ziet de lijn eruit?

 “We zijn begonnen met een model met zes kleuren in een unisex maat, die is geschikt voor de maten 36 tot en met 44. Een aantal kleuren zijn heel specifiek voor mannen, maar we zien dat er genoeg mannen zijn die de lichtblauwe variant bijvoorbeeld net zo leuk vinden. Deze eerste oplage is niet enorm: het zijn 300 stuks in totaal. De kaftans zijn gemaakt van 100 procent katoen en ze zijn garment dyed en stonewashed. Het materiaal is geen gebruikelijke badstof maar een heel soepele en dunne stof, het is de bedoeling dat het mooi en zacht valt. En we verkopen de kaftans in een tas van hetzelfde materiaal. Verder is het een tijdloos model. Er is een overschot aan kleding en daarom wilden we een item bedenken dat langer meegaan. Een klassieker zoals een goede jeans, iets wat je op langere termijn in de kast hebt hangen.”

 Zijn er plannen om de kaftans aan retailers te verkopen?

 “Ze liggen nu in Retreat in Rotterdam, de eigenaren hadden ze gezien en waren er weg van. Ik heb al veel verzoeken van andere retailers gekregen en van een grote webshop, maar daar doen we nog even niets mee. We zijn dit gestart met eigen kapitaal en we willen eerst even kijken wat er gebeurt. Overigens lopen de kaftans supergoed, dus wie weet wat we gaan doen.”

 Smaakt dit naar meer?

 “Daar denken we nog over: willen we de collectie groter maken, gaan we voor kleuren of prints erbij? Een andere optie is een kinderlijn, van die badcapes met een capuchon bijvoorbeeld. Het succes overvalt ons een beetje. Een eigen kledingmerk leek me altijd onwijs gedoe en dat is het ook. Maar de samenwerking met Britt is een een goede combinatie: zij overlegt met fabrikanten en ik houd me onder andere bezig met de pr en marketing. Uiteindelijk willen we sowieso een duurzamere kant op. We gebruiken nu al geen plastic, maar wellicht gaan we stappen maken naar een nog bewustere, duurzame productie.

Patty Zomer 2

Patty Zomer 1