TOP

Paradise Papers: ‘Nike houdt via Nederland miljarden buiten bereik fiscus’

Deze week onthulden de Paradise Papers dat Nike al jarenlang belasting ontduikt via Nederlandse belastingconstructies.

Uit de Paradise Papers, een nieuw lek van documenten over belastingontwijking van juridisch dienstverlener Appleby, blijkt dat Nike grootschalig belasting ontwijkt. Dat gebeurde aanvankelijk via Bermuda en later via volledig Nederlandse belastingconstructies, schrijft Trouw. Het Europese hoofdkantoor van Nike is sinds 1999 gevestigd in Hilversum. Hier zijn meer dan 2500 mensen in dienst die de activiteiten van het sportmerk in meer dan 75 landen onderhouden. ‘Europa’ is in dit geval een ruim begrip: bijna alle verkopen van Nike buiten de Verenigde Staten zouden via Nederland lopen.

Mismatch

Tot 2014 sluisde de multinational de winst uit Hilversum weg naar brievenbusmaatschappijen op belastingparadijs Bermuda, blijkt uit Amerikaanse rechtbankstukken. Daarna verruilde Nike ‘Bermuda’ voor een volledig Nederlandse constructie. Dat houdt in dat de betalingen vanuit de Nederlandse bv’s voortaan naar commanditaire vennootschappen (CV’s) gaan.

De Nederlandse Belastingdienst gaat er bij een dergelijke constructie vanuit dat er in de Verenigde Staten belastingen wordt geheven bij vennoten van de cv, terwijl de Amerikaanse fiscus aanneemt dat Nederland heffingen int. Het gevolg is dat er nergens belasting wordt afgedragen, een mismatch die ook Amerikaanse multinationals als Starbucks en Uber niet ontgaan is. Volgens Trouw houdt Nike op deze manier 12,2 miljard dollar buiten het bereik van de Amerikaanse belastingdienst.

Fiscale regelgeving

Nike stelt tegenover journalistencollectief ICIJ, dat achter de onthullingen zit, dat het ‘volledig aan de fiscale regelgeving voldoet’. Trouw tekent op: “We zorgen ervoor dat onze belastingaangiften volledig afgestemd zijn op hoe we onze activiteiten, de investeringen die we doen en de banen die we creëren, organiseren.” Het Ministerie van Financiën geeft aan op grond van artikel 67 van de Algemene Wet Rijksbelastingen niet op individuele belastingplichtigen in te gaan.