TOP

Overheid blijkt vaak wanbetaler

Gemiddeld pas na anderhalve maand, na 46 dagen, constateert Intrum Justitia. Door zelf veel te laat te betalen, onthoudt de overheid zijn toeleveranciers miljarden om uitgaven te kunnen doen, stelt Intrum Justitia.

Onderzoek van incassobureau Intrum Justitia wijst uit dat als de Nederlandse overheden hun rekeningen op tijd zouden gaan betalen, dat het bedrijfsleven per direct €1,5 miljard en 2000 banen oplevert. Het incassobedrijf baseert zich op het rekenmodel van Nyenrode-onderzoeksinstituut Nyfer.

Ondernemers kampen met steeds meer wanbetalers. Ruim 15% van de bedrijven kreeg afgelopen drie maanden acute betalingsproblemen, zo blijkt uit de enquête eind december onder duizend geselecteerde bedrijven. Intrum Justitia voorziet ook een toename van het aantal faillissementen met 30% in 2009, tegenover 25% groei in 2008.

Ondernemers betalen zelf ook slecht, gemiddeld na 43 dagen. Als elk bedrijf binnen de norm van dertig dagen blijft, dan komt volgens de Nyfer-berekening €15 miljard vrij. Dat staat gelijk aan 26.000 banen. Een mkb’er krijgt zo €90.000 extra op de rekening. Eén op de drie bedrijven zou dit geld dan weer investeren.