TOP

Oprichters House of Einstein stoppen, 2,9% omzetdaling moderetail en Sneaker Week in Batavia Stad

Jantien Herfst en Mei Ling Tan stappen uit hun personal shopping bedrijf House of Einstein. Verder heeft de moderetail rode cijfers geschreven in maart en studenten van de Hogeschool van Amsterdam organiseren een Sneaker Week in Batavia Stad. Dit en meer lees je in het nieuwsoverzicht van 28 april.

credit beeld: Mei Ling Tan (l) en Jantien Herfst van House of Einstein bij het winnen van de Viva 400 in 2014

CBS: bijna 3 procent omzetdaling moderetail in maart 

Mode- en schoenenondernemers hebben de omzet in maart zien dalen ten opzichte van dezelfde periode in 2022, constateert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Kledingwinkels moesten een afname van bijna 3 procent (-2,9%) noteren en schoenenwinkels zelfs iets meer dan 7 procent (-7,1%). Afgelopen februari draaiden beide segmenten nog mooie plussen. De online omzet van de kledingbranche daalde met bijna 11 procent (-10,9%).

De omzet van alle non-foodwinkels (recreatie-artikelen, kledingwinkels, schoenenwinkels, winkels in doe-het-zelfartikelen, woninginrichting, drogisterijen en consumentenelectronica) kromp in maart 2023 met 1,5 procent.

Omdat de detailhandel food in maart 9,2 procent meer omzet noteerde dan in dezelfde maand vorig jaar, komt de gemiddelde omzet van de detailhandel totaal in maart 2023 uit op een plus van ruim 4 procent.

Hogeschool van Amsterdam organiseert Sneaker Week in Bataviastad

Batavia Stad en de Hogeschool van Amsterdam (HvA) organiseren samen een speciale editie van Sneaker Week. Zoals de naam al doet vermoeden staat de sneaker een week lang centraal in het outletdorp bij Lelystad waar een aantal studenten van de Minor Ondernemschap hun ondernemerskwaliteiten laten zien, aldus het persbericht. De samenwerking tussen de HvA en Batavia Stad is tot stand gekomen op initiatief van Edson Sabajo, één van de oprichters van de populaire Amsterdamse sneakerwinkel Patta én coach bij de Minor Ondernemerschap. 

De Sneaker Week loopt van 28 april tot en met 7 mei met onder andere de pop-up store Saturdays CNDL voor unieke kaarsen in de vorm van sneakers. De kaarsen zijn gemaakt van koolzaadwas en ontworpen door Loraine, een student van de HvA. Op 1 en 2 mei kunnen bij Ill Customs sneakers worden gecustomized door sneakerartiest Ian van de HvA. Naast de jonge ondernemers van de HvA is er op 6 en 7 mei is er ook nog een sneaker repair station van de repair specialist Femke Dix die zich als schoenmaker specialiseert in het opknappen van sneakers. 

Oprichters House of Einstein vertrekken

De oprichters van House of Einstein stappen uit het bedrijf. Jantien Herfst en Mei Ling Tan dragen het stokje per 1 juni over aan Olav Westerwoudt en Lonneke Timmerman. “We hebben de afgelopen 12 maanden hard gewerkt aan grote transities. Hiermee is onze laatste handtekening voor dit bedrijf gezet”, schrijft Tan op haar Linkedin-pagina. “Als ondernemer adem je je bedrijf, je kent alle hoeken en processen, beïnvloedt met je beslissingen maar net zo goed met je aanwezigheid. En waar Jantien Herfst en ik in het begin House of Einstein waren, is House of Einstein zichzelf geworden.”

Herfst en Tan richtten de online personal shopping service voor mannen elf jaar geleden op, na hun afstuderen aan de TU in Delft. Klanten ontvangen een persoonlijke kledingbox die is samengesteld door de personal shoppers van House of Einstein. Ze betalen alleen voor de items die ze leuk vinden en de rest kunnen ze retour sturen. De service werkt met meer dan vijftig merken. Het concept won in 2014 de Viva400 Mode Award en werd in augustus 2022 uitgebreid met een shopping service voor vrouwen.

Omzetgroei voor retailserviceorganisatie EK Retail

EK Retail heeft in 2022 een omzetgroei gerealiseerd van 9,3 procent. De omzet kwam hiermee uit op 2,4 miljard euro. De retailserviceorganisatie, waar sinds vorig jaar het voormalige Euretco deel van uitmaakt, is actief in meer dan 10 landen met winkelformules als Babyface, Intersport, Runnersworld, Libris, Hubo en Decorette. Ook de omzetontwikkeling in het eerste kwartaal van 2023 is naar verwachting verlopen, aldus CFO Frank Duijst in het persbericht. EK Retail ondersteunt meeer dan 4.000 ondernemers in Europa, waarvan zo’n 1.500 in Nederland met ruim 2.000 winkels.