TOP

Opnieuw drukker in de winkelstraat, Lief! Lifestyle failliet en modeketens annuleren voor miljoenen aan orders

De tendens dat de winkelstraten steeds een stukje drukker worden zette zich vorige week voort. Verder: Lief! Lifestyle is op 15 april failliet verklaard door de rechtbank in Rotterdam, Primark neemt alle orders tot 17 april af bij leveranciers en WE fashion werkt samen met Soufiane Touzani. Je leest het in het nieuwsoverzicht van 20 april.

RMC: Opnieuw meer drukte in de winkelstraat

De tendens dat de winkelstraten steeds een stukje drukker worden zette zich vorige week voort. Dat meldt Burau RMC. In totaal was het in week 16 1,7% drukker dan de week ervoor. Maar ten opzichte van vorig jaar is de afname nog steeds fors, namelijk 76,6%. Er zijn wel flinke verschillen in het land te zien: zo nam de drukte in de Langestraat in Alkmaar op woensdag 15 april met 20% toe ten opzichte van de week ervoor, maar de Rembrandtweg in Amstelveen was juist 23% rustiger.

Lief! Lifestyle failliet verklaard

Lief! Lifestyle is op 15 april failliet verklaard door de rechtbank in Rotterdam. Het kindermodemerk heeft het faillissement telefonisch bevestigd aan Bengels. Er is nog geen officieel persbericht, wel is al duidelijk dat het faillissement samenhangt met de financiële problemen van het Duitse moederbedrijf Kanz Financial Holding (KFH), dat in surséance van betaling verkeert. Het bankroet is een treurig einde aan een langere periode van slechte cijfers en onzekerheid. Lief! Lifestyle vroeg in 2015 ook al een faillissement aan na jaren van verliezen, slechte cijfers en schulden. De overname door KFH en een flinke reorganisatie was toen het redmiddel. Of er wederom een doorstart mogelijk is, is niet duidelijk.

Primark neemt alle orders tot 17 april af bij leveranciers

De Ierse moderetailer Primark heeft toegezegd te betalen voor alle producten die op 17 april in productie waren, gereed waren of gepland voor oplevering. Het gaat om een bedrag van £370 miljoen pond aan producten, naast dan de £1,5 miljard Britse pond aan voorraad die al in winkels, depot en distributiecetra aanwezig is. Het nieuws volgt op ‘uitgebreide’ gesprekken met leveranciers, zei de retailer. Primark had eerder toegezegd te betalen voor bestellingen die onderweg waren of voor verzending waren geboekt voor 18 maart. Bestellingen na 23 maart waren echter geannuleerd. Dat besluit is nu dus teruggedraaid. De retailer zei te hopen opnieuw te kunnen beginnen met het plaatsen van toekomstige bestellingen voor herfstvoorraden zodra er ‘meer duidelijkheid’ is over de heropening van winkels.

Modeketens annuleren voor miljoenen aan orders

Grote modeketens komen door de coronacrisis terug van eerdere bestellingen bij Aziatische kledingfabrieken, schrijft onder meer het AD. Ze weigeren ook te betalen voor confectie die soms al klaar is. at schrijft Human Rights Watch (HRW) in een rapport. HRW zegt sterke aanwijzingen te hebben dat ook de Nederlandse kledingketen C&A eerdere orders heeft geannuleerd. Behalve om kleding die al gemaakt is, zou het ook gaan om kleding waarvan de productie in volle gang is. Verder zouden grote modebedrijven traag zijn met betalen, of aandringen op kortingen voor kleding die in de winter al is geleverd. Volgens de BGMEA, de brancheorganisatie van kledingfabrikanten in Bangladesh, gaat het om teruggetrokken bestellingen ter waarde van in totaal 163 miljoen dollar. Daarvan zou 10,32 miljoen dollar voor rekening komen van C&A. H&M en Inditex, het moederbedrijf van Zara, zouden positieve uitzonderingen zijn.

WE Fashion vormt team met Touzani

Modeketen WE Fashion start een exclusieve samenwerking met Touzani. Met ruim 870.000 abonnees op YouTube en 1,2 miljoen volgers op Instagram is Soufiane Touzani één van de bekendste voetbalinfluencers van dit moment. Geïnspireerd door zijn verhaal, ging WE Fashion als onderdeel van haar Better Together missie de samenwerking aan met deze wereldberoemde freestyle voetbalpionier. Samen ontwikkelden zij de unieke en limited edition Touzani x WE collectie; 10 unisexitems voor kids in de exclusieve kleurstelling zwart en oranje. De collectie is vanaf 21 april verkrijgbaar op wefashion.com. Op donderdag 23 april gaat Touzani live op het Instagram-account @wefashionkids. Hier kunnen fans hem het hemd van het lijf vragen.