TOP

Onderzoek: Afname bouw winkelcentra in Nederland

De ontwikkeling van winkelcentra in Nederland neemt lichtelijk af. In 2007 was er al sprake van een afname van de bouw van winkelcentra in Nederland ten opzichte van 2006. Deze trend zet zich door in 2008 en 2009. Dit blijkt uit onderzoek van de vastgoed services firma Cushman & Wakefield.

In de eerste zes maanden van dit jaar is er in Nederland iets minder dan zeventigduizend vierkante meter nieuw winkelcentrumoppervlakte geopend. Een vierde hiervan was uitbreiding van bestaande centra. Vanaf juli 2008 tot eind 2009 staat er nog 230 duizend vierkante meter gepland. Ruim 42 procent hiervan is uitbreiding van bestaande centra.

Met een winkelcentrumoppervlakte van 349,2 vierkante meter per duizend inwoners staat Nederland op de derde plaats van de lijst met gemiddelde beschikbare hoeveelheid winkelcentrum per duizend inwoners in Europa. In vergelijking met andere Europese landen heeft Nederland een ruime voorraad meters in winkelcentra beschikbaar. Er is niet veel ruimte meer over voor nieuwe ontwikkelingen. Daarom investeert Nederland meer in uitbreiding en kwaliteitsverbetering van bestaande centra in plaats van dat er nieuw winkelcentra wordt gebouwd.

Cushman & Wakefield is de grootste niet-beursgenoteerde vastgoed services firma ter wereld. Het is opgericht in 1917 en heeft 227 kantoren in 59 landen.