TOP

Ondernemers willen meer betalingen met pinpas

Ondernemers willen af van duur en onveilig contant geld. De komende jaren wordt het aantal betaalautomaten in Nederland vijftien procent verhoogd. Hiermee willen ze het aantal pinbetalingen van 1,75 miljard verhogen naar 2,75 miljard in 2010.

Op 3 november heeft de Gezamenlijke Toonbankinstellingen het Positionpaper Contant Geld aangeboden aan de Consumentenbond. Contant geld is duur en onveilig en niet alleen voor toonbankinstellingen, maar ook voor banken en de overheid. Contant geld maakt toonbankinstellingen ook aantrekkelijk voor criminelen. In 2008 waren er 881 overvallen, een stijging van 12 procent en tot maart 2009 was is er een stijging van 27 procent. Ook is er elk jaar steeds meer vals geld in omloop.

De Gezamenlijke Toonbankinstellingen, bestaande uit Detailhandel Nederland, Koninklijke Horeca Nederland en de Vereniging Nederlandse Petroleum Industrie, heeft de handen ineen geslagen met de Nederlandse banken en hebben samen de Stichting Bevorderen Efficiënt Betalen opgericht. De stichting ontplooit en stimuleert initiatieven zoals campagne ‘Klein Bedrag? Pinnen mag’ en www.slimpinpakketten.nl die het pinnen makkelijker en goedkoper maken.