TOP

Ondergronds bankieren oorzaak aanslagen WFC?

De politie vermoedt dat ondergronds bankieren een rol speelt bij de recente aanslagen op kledingwinkels bij het World Fashion Centre in Amsterdam.

Bij het  onderzoek naar de aanslagen op het World Fashion Centre in Amsterdam houdt de politie er rekening dat ondergronds bankieren een rol heeft gespeeld. “Uit lopend onderzoek is informatie naar voren gekomen die deze richting op wijst”, aldus de politie Amsterdam-Amstelland.

Geen medewerking
Veel informatie van de huurders krijgt de politie alleen niet. De kledingzaken die het doelwit waren werken volgens de politie niet goed mee. “Ze weigeren informatie te verstrekken over de toedracht of de achtergrond van de voorvallen.”

Bij ondergronds bankieren maken criminelen gebruik van een netwerk van bankiers en koeriers, dat betalingen mogelijk maakt tussen criminelen zonder dat dit administratief te herleiden valt naar de betrokkenen. Het management van het World Fashion Centre gaat maatregelen nemen om het groothandelscentrum te zuiveren van banden met ondergronds bankieren.

Op 30 mei werd kledingzaak Balli Mode beschoten en op 20 juni werd er een handgranaat naar het pand gegooid. Anderhalve week later werd een explosief naar binnen gegooid bij een andere zaak, Popsy Fashion.