TOP

Omzet modebranche 1e helft 2011: -6,1%

Het was een moeilijk eerste half jaar voor de modebranche. De omzet van kledingwinkels daalde volgens de modemonitor van CBW-Mitex met 6,1% ten opzichte van de eerste helft van 2010.

Volgens de CBW-Mitex modemonitor begon het jaar 2011 veelbelovend met een positieve omzetontwikkeling in de eerste twee maanden. Vanaf maart zakte de omzet echter in. Vooral in juni werd slecht verkocht. In het eerste kwartaal kwam de omzet van de aangesloten winkels uit op -1,4%. Het tweede kwartaal was dramatischer met een omzetdaling van 7,9%.

Opvallend is dat winkels in de grote steden van de Randstad in de eerste helft van het jaar 10,6% omzet inleverden. In de drie noordelijke provincies bleef de omzetachterstand beperkt tot 3,5%. In totaal realiseerde een kwart van de ondernemers in de modebranche nog wél een omzetgroei.

Segmenten

De herenmodezaken deden het met een omzetdaling van 2,6% nog het minst slecht. De verkoop van damesmode bleef in de eerste helft van het jaar 7% achter. Baby- en kindermode noteerden een omzetverlies van 5,5%. Ondernemers actief in bodyfashion werden geconfronteerd met sterk wisselende omzetmaanden. In januari en mei werden omzetplussen van respectievelijk 23% en 1% genoteerd, maar alle andere maanden eindigden negatief, waardoor de omzetachterstand na zes maanden is opgelopen tot 5,9%.

Schoenen

De schoenenbranche noteerde met een kleine omzetgroei van 0,4% in het eerste half jaar betere percentages dan de modebranche. Vooral in april waren de verkopen goed. De groei is vooral te danken aan de verkoop van dames- en kinderschoenen.

Omzetten januari-juni 2011:
Totaal mode: -6,1%
Damesmode: -7,2%
Herenmode: -2,6%
Kindermode: -5,5%
Bodyfashion: -5,9%