TOP

Nieuwe trend in webshops: de catwalkvideo

Steeds meer online moderetailers maken gebruik van catwalkvideo's in de webshop, om hun collecties zo goed mogelijk aan de consument te tonen.

Veel consumenten geven anno 2011 nog steeds de voorkeur aan fysieke winkels. Hoewel het aantal moderetailers met een online verkooppunt volgens een monitor van retailbureau Kega groeide van 18 procent in 2008 naar 30 procent in 2010, stagneert de groei van het aantal online klanten. De catwalkvideo kan de juiste manier zijn om meer omzet te generen in de webshop.

Video
Verschillende internationale modeketens zoals Asos maken al een tijdje gebruik van catwalkvideo’s. De trend lijkt nu over te waaien naar Nederland, waar de ketens Shoeby en Score sinds kort ook hun collectie tonen door middel van een video die de modeshow vastlegt. In winkels zijn klanten in staat de producten te zien, voelen en passen. De catwalkvideo’s kunnen die ervaring niet geheel vervangen, maar laten de kleding wel op een bewegend model zien. Dit kan bij de klant een deel van de bezwaren tegen online kopen wegnemen.

Voordelen
Het retailbureau Kega ontwikkelde samen met productiebureau FilmQi een pilot voor catlwalkvideo’s. Volgens Kega heeft het tonen van de collectie door middel van een catwalkvideo verschillende voordelen voor de retailer. “De consument heeft een betere beleving van de collectie”, aldus  Ard van Leeuwen van het retailbureau. “De conversie is hoger door een kleinere kans op miskopen. Dit zorgt er vervolgens voor dat mensen minder kleding retour sturen, omdat ze meer zicht hebben op de pasvorm voordat ze het kledingstuk aanschaffen. De kosten die het produceren van video’s met zich meebrengt, kunnen door een nieuw systeem binnen de perken worden gehouden. “Door het optimaliseren van het productieproces