TOP

Nieuwe pinpas met EVM-chip nu al gekraakt

De nieuwe pinpas is nog niet eens op de markt (2012) of hij is al gekraakt. In het woensdagavond uitgezonden VPRO-programma Goudzoekers is te zien hoe onderzoekers van de universiteit van Cambridge het betaalmiddel misbruiken.

De onderzoekers stuurden de pingegevens van een klant in de winkel draadloos over naar een laptop waarmee zij in een andere winkel aankopen deden. Het bedrag verscheen vervolgens op de rekening van de klant.

EVM-chip
Het probleem is de nieuwe EMV-chip, die juist dit zogenoemde skimmen in de toekomst moet voorkomen. Op de website van de voorlichtingscampagne van dit ‘Nieuwe Pinnen’ is inmiddels een statement verschenen. ‘Dit type aanval is niet nieuw en al bijna 3 jaar bekend. Deze vorm van fraude is dermate ingewikkeld en omslachtig dat het zeer onwaarschijnlijk is dat dit op grote schaal zal voorkomen. In landen waar de EMV-technologie al is ingevoerd is dit type aanval nog nooit door criminelen uitgevoerd.’ Ook staat op deze site vermeldt dat  de EMV chip vele malen veiliger zou zijn dan de huidige magneetstrip, die relatief eenvoudig te kopiëren is.

Woordvoerder van de Nederlandse Banken, Jannemieke Zandee, meldt dat ondanks de bevindingen van Goudzoekers dat de nieuwe pinpassen veilig zijn: “Pinnen via de EMV-chip is veiliger dan via de magneetstrip.” De EMV-chip is een systeem dat is ontwikkeld door Mastercard en Visa.

Bekijk hier de uitzending van Goudzoekers…