TOP

Nederlander koopt minder sportkleding

Vooral op kindersportkleding wordt bezuinigd in Nederland: tussen maart en mei dit jaar werd 19% minder uitgegeven aan sportkleding voor kinderen dan in dezelfde periode in 2008. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau GfK.

Volgens het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) doen 6 op de 10 Nederlanders aan sport. Juist kinderen sporten vaker dan volwassenen, omdat zij op school een aantal uren per week sporten en in hun vrije tijd zitten ze vaak bij een of meerdere sportclubs. Toch wordt er juist minder sportkleding voor kinderen gekocht.

De bestedingen aan sportkleding voor kids daalden dit kwartaal met 19%. Dat wordt veroorzaakt door een daling van het aantal gekochte artikelen, het gemiddelde bedrag dat Nederlanders uitgaven aan sportartikelen voor kinderen was juist hoger per stuk.

Vrouwen besteedden 13% minder aan sportkleding en mannen 5% minder, ook voor hen geldt dat ze minder sportartikelen aanschaffen, maar als ze iets kopen geven ze hier meer aan uit. In totaal daalde de besteding aan sportkleding in Nederland met 10%. Het aantal gekochte stuks is dus gedaald, terwijl het gemiddeld besteedde bedrag juist is gestegen. Vooral in de maand mei daalde het aantal gekochte sportkledingstukken met 20% ten opzichte van mei 2008.