TOP

Monique van Heist winnaar Dutch Fashion Award 2008

Monique van Heist is de grote winnaar van de Mercedes-Benz Dutch Fashion Awards, die op vrijdag 7 november voor de tweede keer werden uitgereikt in de Beurs van Berlage in Amsterdam. De ontwerpster ging met alle te winnen awards naar huis.

Monique van Heist streed samen met genomineerden waren Jeroen van Tuyl, Mada van Gaans, Francisco van Benthem, Joline Jolink en G+N om de Mercedes-Benz Dutch Fashion Awards. Ook de overleden ontwerper Percy Irausquin was genomineerd, hij kreeg een hommage met een show met zijn vijftien mooiste jurken. De Dutch Fashion Award is bedoeld voor de Nederlandse ontwerper met de meeste potentie om internationaal door te breken en hield onder andere een bedrag van 25.000 euro in.

Van Heist werd door de internationale jury uitgeroepen tot winnaar vanwege haar vernieuwende interpretatie van mode. Haar werk is oprecht, eerlijk en een bron van inspiratie, aldus het juryrapport. Haar visie komt goed tot uiting in haar nieuwe concept voor 2009 met tijdloze en duurzame mode, die niet verbonden is aan een seizoen.

De bescheiden Monique van Heist was zichtbaar verrast en uitgelaten met haar awards en voelde zich zelfs een beetje schuldig tegenover de andere genomineerden dat zij er met álle prijzen vandoor ging. Van Heist won namelijk ook de nieuwe Dutch Fashion Incubator Award, met producten en diensten die van grote waarde zijn in de ontwikkeling naar een eigen label. Zo komt (een gedeelte van) haar collectie bij De Bijenkorf te hangen. De mediajury koos Van Heist bovendien als winnaar van de Dutch Fashion Media Award, waarmee ze 5000 euro wint én een eigen brillencollectie mag ontwikkelen.

De Dutch Fashion Icon Homme & Femme, dé stijliconen volgens de genomineerde ontwerpers, werden tenslotte gewonnen door respectievelijk fashion consultant Carlo Wijnands (partner van Ruud van der Peijl, winnaar van vorig jaar) en stilist journalist Aynouk Tan.