TOP

Modewinkels: minder omzet in mei

De maand mei was een grote tegenvaller voor de modebranche. Volgens de Mitex Modemonitor liepen de omzetten met 10% terug ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder.

Bij deze min van 10% moet wel de kanttekening worden gemaakt dat de maand waarmee wordt vergeleken (mei 2008) juist een uitstekende verkoopmaand was. Vooral de winkels in vrouwenmode en mannenmode moesten volgens de Mitex Modemonitor omzet inleveren, respectievelijk -12% en -11%. Bodyfashion had het nog zwaarder, hier werd 15,5% minder omzet geboekt. De segmenten jeans/casual en kindermode deden het relatief nog het best met een min van 4,5%.

Schoenenwinkels verkochten in mei 19% minder dan in 2008. Met name kinderschoenen werden fors minder verkocht (-33%). Vrouwen- en mannenschoenen werden respectievelijk 19% en 12,5% minder verkocht. De verkoop van overige artikelen in schoenenwinkels daalde met ruim 17%. 

Ook de sportdetailhandel moest inleveren: in periode 4 (20 april-17 mei) werd ruim 18% minder omzet genoteerd. Er werd vooral minder sportleisure (kleding) verkocht (-26%). Sportschoenen werden 13% minder verkocht, de verkoop van hardwaren bleef stabiel.