TOP

Modeblogger Garance Doré in fotografiemuseum Foam

In Foam is vanaf 21 juni het werk van modeblogger Garance Doré te zien. Het fotomuseum nodigde haar uit om de Amsterdamse straatmode in beeld te brengen in het kader van de Amsterdam International Fashion Week.

De straatfoto’s die Garance Doré maakt worden getoond via projecties en aan de muur bevestigde prints. Doré is internationaal bekend om haar straatmodefotografie die gekenmerkt wordt door frontaal genomen, staande portretten van toevallige voorbijgangers. Niet alleen de kleding, maar vooral het complete voorkomen van deze vaak hippe passanten trekken de aandacht van de fotograaf. Deze foto’s zijn lange tijd alleen op onafhankelijke en invloedrijke ‘fashion blogs’ vertoond. Door de groeiende belangstelling voor zowel deze blogs als voor streetfashion in het algemeen zijn deze beelden steeds meer terug te vinden in publicaties en websites van gerenommeerde glossy’s. Doré werkt vanuit Parijs als illustrator, schrijver en fotograaf voor diverse internationale publicaties als Elle, Vogue, The New York Times Magazine, The Guardian en Le Monde. 

Speciaal voor de opening van de expositie op 21 juni nodigt Foam ook cultureel antropoloog Anneke Beerkens (1980) uit om te spreken over straatmodefotografie waarmee ze te maken kreeg in haar onderzoek naar mode iconen, fandom en groepsvorming in Tokio. Beerkens studeerde Culturele Antropologie aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) en is gespecialiseerd in Japanse jeugdcultuur, lifestyle en mode en verbleef na het behalen van haar BA proefschrift (2006) vijf maanden in Tokio voor haar MA onderzoek. Momenteel werkt Beerkens aan de UvA als docent en geeft zij lezingen aan het AMFI (Amsterdam Fashion Institute). Ook schrijft zij een boek over haar veldwerk in Japan en in september publiceert zij een artikel over haar werk in het mode-tijdschrift Journal de Nimes.

Kaarten kosten €5,- en zijn vanaf dinsdag 14 juli verkrijgbaar aan de balie in Foam.