TOP

Mode-icoon: de twinset

In elke Textilia-special duiken we in de geschiedenis van een mode-icoon. Goed voor je vakkennis, en een mooi verhaal om aan de klant te vertellen. Dit keer: over de twinset.

De twinset, een combinatie van een kraagloos vest met daaronder een hoog gesloten truitje met meestal korte mouwen in hetzelfde fijngebreide materiaal, is voor winter 2014-2015 opvallend vaak te zien op de catwalks. Maar was het in de jaren ’50 vooral een effen combinatieduo, nu voeren uitbundige prints de boventoon. Ook bestaat de set steeds vaker uit een knielange jurk met daarover een kort vest.

Breiwerk

Onduidelijk is aan wie de eerste twinset kan worden toegeschreven. Was het Coco Chanel, die in 1916 jersey jurken lanceerde en daarmee knitwear de mode in bracht? Of was het in 1934 Otto Weisz, hoofd designer bij breiwerkproducent Pringle of Scotland? Feit is dat in breiboeken uit de jaren ’30 al twinsets voorkomen. Het betreft in die tijd nog vooral sportieve modellen voor de vrije tijd. Vanaf de jaren ’40 groeit de populariteit van de twinset, die zijn hoogtepunt bereikt in de fifties. “Dat heeft ongetwijfeld te maken met de opkomst van de breimachines in die tijd, waarmee het mogelijk werd fijner te breien”, verklaart José Teunissen, als modelector verbonden aan Artez Arnhem. “Want dat is wel kenmerkend voor een twinset: een glad, fijn breisel.”

Twinset 03 - 1947

Rock-‘n-roll

De twinset wordt in de jaren ’50 door iedereen gedragen – van jong en sexy, tot ouder en meer conservatief; het ligt er maar aan hoe strak het truitje zit. Filmsterren als Grace Kelly, Marilyn Monroe en Audrey Hepburn – die de twinset zowel privé als op de filmset dragen – dienen voor veel vrouwen als voorbeeld. In de loop van de jaren ’50 worden filmsterren door jongeren ingeruild voor idolen uit verschillende muziekstromen. De twinset, in pasteltinten, wordt dan vooral gedragen door meisjes die rock-‘n-rollen in wijde petticoats. Begin jaren ’60 wordt de twinset vast onderdeel van de Amerikaanse high schoolstijl, zoals te zien is in de film ‘Grease’. Dat de twinset het sportieve imago definitief heeft afgeschud, bewijzen de werkende vrouwen in de tv-serie ‘Mad men’, die zich afspeelt op een reclamebureau begin jaren ’60.

Mystery

Halverwege de sixties is de mode ineens niet meer zo duidelijk, silhouetten volgen elkaar in rap tempo op. Wat de twinset betreft is er pas in 1974 sprake van een opleving dankzij de tijdelijke terugkeer van het mantelpak, de plooirok en de parelketting. In de jaren ’80 verdwijnt de twinset weer achterin de garderobekast, want breiwerk krijgt het stempel ‘ouderwets’. In 1997 zorgt Elizabeth Hurley voor een opleving van de twinset met een langer vest door in een roze setje te verschijnen in de film ‘Austin Powers: international man of mystery’.

Twinset 01 - Catalogus Fabulous Fifties Fabulous Fashion

Heritage

De 21ste eeuw luidt een nieuw tijdperk in voor de twinset. Breiwerk is populairder dan ooit, wat in 2010 zelfs voor het ingeslapen Pringle of Scotland aanleiding is om de heritage van het key item nieuw leven in te blazen; het merk laat diverse kunstenaars en artiesten, onder wie actrice Tilda Swinton, een set ontwerpen. Ook designers hebben de ideale combinatie van trui of jurk met vestje ontdekt, en geven er hun eigen draai aan. Of ze doen net alsof, zoals Viktor & Rolf, die een top maakten met een print van een twinset.

Twinset 05 - Sonia Rykiel  

Sonia Rykiel (foto: Jeroen Snijders)

Twinset 07 - Viktor & Rolf 

SIS by Spijkers & Spijkers (foto: Jeroen Snijders)

Twinset 07 - Viktor & Rolf 

Viktor & Rolf (foto: Jeroen Snijders)

Dit artikel verscheen eerder in de vrouwenmodespecial in januari.