TOP

Mode-icoon: de gebreide jurk

Gebreide kleding staat deze winter in de schijnwerpers. Onze favoriet? De trend van gebreide jurken, de perfecte mix van comfort en stijl.

Beeld: Max Mara

Aan de winter ontkomen we nu echt niet meer, en op koude, donkere ochtenden is er niets fijner dan maar één kledingstuk nodig hebben om je aan te kleden. De gebreide jurk biedt uitkomst. Hij is verkrijgbaar in verschillende kleuren, patronen en fits. Ook in lengte kan hij nogal variëren – van mini tot midi en maxi. Dit maakt de gebreide jurk de perfecte basis voor diverse gelegenheden. Door hem te stylen met een pump krijgt de jurk een klassieke uitstraling, en gecombineerd met chunky laarzen juist een stoere look. En hij leent zich goed voor het layeren van kleding. Met het koude weer kan er thermokleding onder voor extra warmte, in de zomer is een luchtig hemdje of onderjurkje genoeg. Zo verscheen actrice Dakota Johnson tijdens de vijftigste editie van het Telluride Film Festival in Colorado in een doorschijnende gebreide jurk over een wit setje, gecombineerd met zwarte laarzen. 

Functioneel en fashionable 

Al in de vijftiende en zestiende eeuw droegen mannen gebreide beenbedekking, die in eerste instantie vooral functioneel was. Gebreide kleding was elastisch en praktisch, maar werd lange tijd alleen als onderkleding gedragen. De eerste stap van functioneel naar fashionable werd eind negentiende, begin twintigste eeuw gezet. In 1910 begon Chanel de breitechniek toe te passen in de collectie, waarmee het modelabel gebreide kleding introduceerde in de mode-industrie. De Roaring Twenties brachten nog een andere ontwikkeling: vrouwen lieten meer van zichzelf zien en gingen zich kleden in (kortere) jurken en rokken, als reactie op de Eerste Wereldoorlog.

Beeld: Max Mara

Beeld: L’ESTROP

Voor ieder wat wils 

Inmiddels is de gebreide jurk al jaren niet meer te missen, zowel in winkels als op de catwalk. Tijdens de fall/winter 2023-show van Max Mara zagen we modellen in diverse gebreide jurken de catwalk betreden. Van strapless maxi-jurk tot een jurk met col en een ‘one shoulder dress’. Ook Kate Middleton doet mee aan de trend. Ze verscheen meerdere malen in nauwsluitende, gebreide jurken, af en toe gecombineerd met een ceintuur en pumps. Dit was de inspiratie voor kledingmerk C&A om de geribde gebreide jurk op de markt te brengen. Dat ze niet alleen klassiek gedragen kunnen worden, liet zangeres Olivia Rodrigo zien op Instagram, toen ze een foto postte van zichzelf in een zwart see-through exemplaar gebaseerd op ‘Wednesday’, in de duistere stijl van deze hitserie. Niet alleen de stijlen van de jurk verschillen, ze zijn ook verkrijgbaar in verschillende prijsklassen. H&M, Zara en ASOS voorzien in een budgetvariant; Reiss, Repeat Cashmere en Lilysilk verkopen high-end modellen. 

Beeld: Manray Trust / ADAGP Paris 2016

Beeld: Amanda Franzeen