TOP

Mode-icoon: de bermuda *

In elke Textilia-special duiken we in de geschiedenis van een mode-icoon. Goed voor je vakkennis, en een mooi verhaal om aan de klant te vertellen. Dit keer: de bermuda.

Net zoals het Aloha-hemd van Hawaii komt, is de oorsprong van de bermuda ook letterlijk terug te voeren naar de Bermuda-eilanden. Het zijn de Britse kolonisten die de korte broek aan het begin van de 20ste eeuw invoeren, vanwege de hitte. Tijdens de Eerste Wereldoorlog vinden de Britse soldaten, die een kamp op de Bermuda-eilanden hebben opgezet, hun uniform veel te warm voor het tropische klimaat. Daarop besluit de legertop om de broeken in te korten, tot ongeveer 2,5 centimeter boven de knie.

Later, tijdens de Tweede Wereldoorlog, is er een tekort aan stoffen op de eilanden en volgen de twee nationale banken van Bermuda het voorbeeld van de Britse soldaten. Ze geven iedere werknemer twee korte broeken in grijs flanel, plus de kenmerkende hoge sokken van de Britten. Als de Bermuda-eilanden vanaf de jaren ’50 een jetsetbestemming worden voor de Amerikaanse elite, nemen zij de Bermuda letterlijk en figuurlijk mee naar huis, om hem vervolgens in pasteltinten te dragen tijdens informele gelegenheden.

Vrijheid en mooi weer

Lange tijd blijft de bermuda een broek met een wat kakkineus imago. Dat verandert in de jaren ’80, als de bermuda op de catwalk verschijnt in formele looks. Wijde colberts met grote schoudervullingen worden gedragen op strakke, korte broeken. De trend zet niet echt door bij het grote publiek, alleen binnen de modewereld waagt een enkeling zich in (semi-)formele look aan de bermuda. Ook in de jaren negentig en daarna blijft de bermuda vooral een broek voor vakantie en vrije dagen.

Tot Jil Sander voor de zomercollectie van 2014 opeens met baggy bermuda’s komt, die door hun luxe materialen en in combinatie met getailleerde jasjes toch chic ogen. Ook in de zomercollecties voor 2015 komt de nette bermuda voorbij, zoals bij Gant Rugger, Hackett en Issey Miyake. “De bermuda kan eigenlijk prima in een formele look”, zegt John de Greef, fashion director bij Elsevier. “Afhankelijk van je baan natuurlijk, plus wat je erboven en eronder draagt. Met een getailleerd colbert en mooie witte sneakers is hij heel aantrekkelijk.”

Wat De Greef zelf betreft staat de bermuda voor een gevoel van vrijheid en mooi weer. “Ik vind bermuda’s ontzettend leuk en ben blij dat ze steeds meer ingeburgerd raken. Vroeger liepen mannen in de zomer vaak in van die glimmende sportbroekjes, de laatste jaren zie ik steeds meer mooie bermuda’s rondfietsen.”

Van alle leeftijden

Wat onderscheidt een bermuda eigenlijk van andere korte broeken, als een cargo of sportbroek? Vaste richtlijnen zijn daar niet voor, maar over het algemeen zijn bermuda’s meer tailored en van luxere materialen. In vergelijking met de cargo hebben ze geen grote zakken op de broekspijpen en in tegenstelling tot sportbroeken komen ze niet hoger dan zo’n vijf centimeter boven de knie. Hoewel de bermuda traditioneel gezien dus werd gedragen met hoge sokken, is De Greef daar niet zo’n fan van. “Dan wordt het al snel een beetje gek of griezelig. Zelf vind ik het mooier met een paar goede sandalen, mooie espadrilles of witte sneakers, die je deze zomer overal ziet.”

Het voordeel van de bermuda is dat mannen van alle leeftijden en maten hem kunnen dragen. Zoals met alle modetrends staat ook de bermuda het mooist bij jonge mannen, maar ook mannen op latere leeftijd kunnen hem vaak nog hebben. Door de ruime fit camoufleert de bermuda veel en is hij zelfs met een buikje goed te dragen. Daarnaast behouden mannen – veelal in tegenstelling tot vrouwen – over het algemeen vaak tot op hoge leeftijd een goed onderstel. Zolang de witte, hoge sokken en te strakke fits achterwege blijven, is de bermuda dus een prima keuze deze zomer.

Bermuda  1 Jil Sander credit Jeroen Snijders

Jill Sander // Foto: Jeroen Snijders

 

Bermuda  1 Jil Sander credit Jeroen Snijders

Gant Rugger // Foto: Marieke Verhoeven

 

Bermuda  3 Bermuda pastel credit Bermuda Department of Tourism

Foto: Bermuda Department of Tourism

 

Bermuda  4 Hackett merknaam Hackett

Hackett

 

Bermuda  5 DavidandJulieEisenhower cedit Wikimedia public domain Oliver F Atkins

David en Julie Eisenhower // Foto: Wikimedia public domain; Oliver F. Atkins

 

Bermuda  6 Issey Miyake credit Jeroen Snijders

Issey Miyake // Foto: Jeroen Snijders

 

Bermuda  7 Bermuda Gardeur

Gardeur

Dit artikel verscheen eerder in de mannenmodeditie van Textilia Magazine. Speciaal voor abonnees kun je hier extra beeld bij deze inkooptip vinden. Wil je ook als eerste deze artikelen lezen, maar heb je alleen een online abonnement? Breid dan je abonnement uit met de print-editie! Kijk hier voor de mogelijkheden.