TOP

Cao modebranche leidt tot discussie *

Met de onlangs gepresenteerde akkoorden voor cao’s in de modesector, is niet alles in kannen en kruiken. De halvering van de zondagstoeslag - zoals Inretail heeft afgesproken met vakbonden De Unie en AVV - wordt niet geaccepteerd door de grote bonden. Intussen wachten politieke partijen nog op antwoord hun kamervragen over dit onderwerp.

De zondagstoeslag is al langer een strijdpunt bij de vakbonden die cao’s afsluiten voor de modebranche. In april meldde CNV al dat branchevereniging Inretail met andere partijen om tafel was gegaan, omdat ze er niet uitkwamen op dit punt. CNV wil eerst van de werknemers weten wat ze hiervan vinden. Inretail heeft dat niet afgewacht en sloot verleden week een akkoord met vakbonden De Unie en AVV.

 

Niet blij

 

Het Financieele Dagblad meldt nu dat zowel FNV als CNV op zijn zachtst gezegd niet blij zijn met de gesloten overeenkomst van Inretail. Hierin is namelijk onder meer afgesproken dat de de zondagstoeslag voor nieuwe werknemers wordt gehalveerd. Deze maatregel geldt voor 100.000 werknemers in de modesector. 

 

Inretail vindt dat de nieuwe cao ‘realiteitsbesef ademt’. Steeds meer winkels zijn op zondag open en de brancheorganisatie vindt dat de toeslag van 100 procent op het uurloon het in veel gevallen voor winkeliers ‘onmogelijk’ maakt om deze dag renderend te kunnen ondernemen. In het persbericht zeggen ze: ‘De beweging in de zondagstoeslag verstevigt de basis van ondernemingen in de sector. Het zorgt voor baanbehoud en werkgelegenheid. Dat is welkom, omdat door de crisis duizenden banen verdwenen.’

 

Onderzoek 

 

FNV en CNV hebben op hun beurt met vakbond de RMU een overeenkomst gesloten met de Vereniging van Grootwinkelbedrijven in Textiel (VGT), vertegenwoordiger van modeketens en warenhuizen. Hierin wordt de zondagstoeslag ook ter discussie gesteld, maar daar gaat eerst een onderzoek naar de compensatie van onregelmatige werktijden aan vooraf. 

 

Ook politieke partijen SGP en SP hebben zich in deze kwestie laten horen. Ze hebben, zo meldde het Reformatorisch Dagblad in juni dit jaar, minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken kamervragen gesteld over de gescheiden routes van de brancheorganisaties en de vakbonden. Ze vragen zich namelijk af of de overeenkomst die Inretail heeft gesloten met de veel kleinere bond AVV de arbeidsvoorwaarden kan bepalen voor een hele sector. Als Asscher deze namelijk bindend verklaart, gelden de maatregelen voor elke werknemer in de modebranche. SGP en SP hebben nog geen antwoord gekregen van de minister.

 

Foto: risastla via Flickr