TOP

Mei: nationale kledinginzamelmaand

Onder het motto 'Geef kleding een tweede leven' is gisteren de Nationale Kledinginzamelmaand van start gegaan, een initiatief van Fashion2. Met allerlei acties wordt aandacht gevraagd voor hergebruik en recycling van kleding en textiel. Doel is om in de campagnemaand 25% meer textiel in te zamelen.

Gisteren was de kick-off van de kledinginzamelmaand op Leiden Centraal Station, met een ‘kledingcarrousel’, waar kleding geruild kon worden. Bekende Nederlanders als PvdA-leider Diederik Samsom, acteur Bas Muijs en Pauw & Witteman hadden hun afdankertjes ingeleverd.

Winkels

Ook in kledingwinkels vinden deze maand acties plaats om aandacht te besteden aan het belang van hergebruik van kleding. Zo krijgen klanten bij WE Fashion en C&A 5% korting als ze een tas afgedankte kleding inleveren.

Onderzoek

Uit onderzoek van TNS NIPO onder bijna 800 consumenten over gescheiden textielinzameling blijkt dat ongeveer één op de vijf respondenten geen flauw idee heeft welk textiel wel of niet geschikt is voor gescheiden inzameling. Bijna de helft van de respondenten (47%) denkt bovendien ten onrechte dat kapotte of versleten kleding niet geschikt is voor textielcontainers of huis-aan-huis zakken op straat. Daardoor gooit een groot deel van de consumenten het afgedankte textiel in de vuilnisbak.

Recycling 

Gemiddeld wordt nu jaarlijks bijna 70 miljoen kilo textiel gescheiden ingezameld, en verdwijnt naar schatting 135 miljoen kilo textiel met het restafval in de verbrandingsoven. Twee derde hiervan is geschikt voor hergebruik of recycling. Gebruikte kleding wordt niet alleen weer als kleding gebruikt (een tweede leven), maar ook hergebruikt als grondstof voor nieuw textiel of andere producten.

Ketenoverleg 

Fashion2 is een initiatief van de VHT (textielinzamelaars en -verwerkers), brancheorganisaties VGT en CBW-Mitex, Milieu Centraal en de overheid. Samen vormen zij het ketenoverleg Verduurzaming Mode & Textiel.