TOP

Marten Palstra (66) zwaait na 50 jaar af bij Lodewijk Mode in Franeker

Vandaag neemt Lodewijk Mode in Franeker afscheid van hun medewerker Marten Palstra (66). Palstra gaat met pensioen, exact op de dag dat hij 50 jaar in dienst is, zo meldt het bedrijf in een persbericht.

Foto: Lodewijk Mode

Marten Palstra verlaat de Franeker modezaak met een goed gevoel. “De cirkel is rond”, zegt hij. Hij dankt de baan aan zijn modeminnende moeder, die grondlegger van de modezaak, Wiltje Lodewijks vroeg of hij een baanje had voor haar zoon. Palstra kan er op 3 augustus 1971 aan de slag. “Ik wist niet of ik het leuk zou vinden, maar ik dacht: ik ga er maar heen”, zegt hij. Hij begint zijn loopbaan met het vouwen van dozen voor kostuums en het op maat en kleur hangen van kleding, bouwt langzaam zijn verantwoordelijkheden uit, volgt een detailhandelsopleiding en haalt zijn textielbrevet.

Roeping

In de loop der jaren ziet hij de winkel in oppervlakte vier keer zo groot worden tot de 900 vierkante meter die het nu is. Wiltje Lodewijks wordt opgevolgd door Tjerk en inmiddels staat met Wilfred de derde generatie Lodewijks aan het roer. Palstra vindt het leuk om advies te geven. “Mijn werk is eigenlijk altijd mijn hobby geweest. Het is mijn roeping geweest. Geen dag is gelijk, iedere klant is er één. Ik heb het altijd met heel veel plezier gedaan. Dat komt ook door de fantastische collega’s die ik heb. We hebben een hecht team. Met elkaar hebben we de zaak groot gemaakt.”

Bedankjes

In aanloop naar zijn afscheid is hij bedolven onder de bedankjes. “Ik kreeg laatst nog een berichtje van iemand. Die stuurde een foto van het kostuum dat hij 50 jaar geleden heeft gekocht. Dat soort berichten is heel fijn.” Bang voor een zwart gat is Marten niet. “Ik kan niet stilzitten. En er is meer tijd om van de kinderen en de kleinkinderen te genieten”, vertelt hij met een twinkeling in zijn ogen. “Het afscheid zal met pijn in het hart zijn en het zal absoluut wennen worden, maar ik ga met opgeheven hoofd weg.”