TOP

Mag je personeel verplichten kleding uit de winkel te kopen?

Veel winkeliers zullen hun personeel het liefste zien in kleding uit de winkel. Terughangen na gebruik is echter onhygiënisch. Mag je personeel verplichten om kleding uit de winkel aan te schaffen?

Personeel dat kleding uit de winkel draagt, zijn voor winkeliers net wandelende etalagepoppen. Een extra reclamemiddel, dat consumenten inspireert en – als het goed is – dieper in de buidel doet tasten. Na werktijd wordt de kleding niet zelden weer terug in het rek gehangen. Dit is niet erg hygiënisch. Daarom kiezen sommige winkeliers ervoor om het personeel kleding uit de winkel te laten aanschaffen. Maar mag dat wel?

Personeelskorting

Winkelpersoneel verdient over het algemeen niet veel. Wanneer van het salaris verplicht bij elke nieuwe collectie een setje moet worden aangeschaft, kan dit aardig inde papieren gaan lopen. Veel winkeliers zullen hun personeel daarom een personeelskorting aanbieden. Dit maakt het iets draaglijker, maar ook legaal en rechtvaardig?

Arbeidsovereenkomst

Een jurist van de CNV Dienstenbond gaf eerder al aan dat personeel niet verplicht mag worden kleding uit de winkel te kopen. Tenzij dit in de arbeidsovereenkomst is overeengekomen. De jurist zei de kwestie in de cao-onderhandelingen te gaan opnemen.

Hoger salaris

Ook Pieter van den Brink, advocaat in Dordrecht, liet weten dat winkeliers hun personeel niet tot kopen mogen verplichten. “Er is geen uitspraak te vinden waarin een rechter toestaat dat een medewerker kosten moet maken voor de aanschaf van kleding”, zei de arbeidsrecht-specialist. Van den Brink heeft het dan wel over medewerkers die het cao-loon verdienen. “Wat wel kan is dat de winkelier meer dan het cao-loon betaalt, en dat vervolgens in het arbeidscontract wordt afgesproken dat je in ruil daarvoor elke maand nieuwe kleding koopt.” Het is dan aan de sollicitant of hij of zij daar op ingaat.

Mond houden

Van de werknemers in de modedetailhandel zit 90 procent op het cao-loon. Voor een 23-jarige is dat circa 1.600 euro bruto. “Als je dan in een dure kledingzaak werkt en je kleding zelf moet betalen, heb je echt een probleem”, zegt FNV-onderhandelaar Ron Peters. “Ik weet niet hoe groot dit probleem is, want ik denk dat veel mensen hun mond houden. Voor hen tien anderen.”

Loon in natura

Een winkelier uit Den Haag kwam een aantal jaar geleden in de problemen toen de Belastingdienst de kleding die het personeel moest dragen aanmerkte als loon in natura. Bedrijfskleding is het immers niet, omdat de kleding ook buiten werktijd gedragen kan worden. De winkelier verplichtte werknemers kleding aan te schaffen uit de winkel, en bood hiervoor een korting aan. Over loon moet door een werkgever echter loonbelasting worden betaald. Dat had de winkelier voor de waarde van de kleding die het personeel kocht echter nooit gedaan. De Belastingdienst vorderde daarom ‘opeens’ 170.000 euro extra loonbelasting per jaar. De winkelier vocht de zaak aan tot de Hoge Raad, maar werd niet in het gelijk gesteld.

Draagt jouw personeel kleding uit de winkel? En moeten ze dit zelf aanschaffen (met korting) of hangt de kleding na werktijd weer in het rek? Laat het ons weten via onze poll