TOP

Lidewij Edelkoort: modetrends zomer 2016*

De taille gaat langzamerhand toch echt omhoog. Dat voorspelt trendforecaster Lidewij Edelkoort in haar presentatie voor zomer 2016.

Lidewij Edelkoort gaf op dinsdag 25 november 2014 in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam haar visie op de trends voor zomer 2016 onder de titel Vanities, the mythologie of self. Een thema dat duidelijk refereert naar het ‘selfie’-tijdperk waarin we leven. Mensen willen zichzelf etaleren en leuk gevonden worden. Volgens Edelkoort zijn de modethema’s dit seizoen heel verhalend, vrolijk en speels. Opnieuw liet ze weten dat haar kleurkaarten steeds lichter en lichter worden, een langdurige tendens die al eerder is begonnen en nog steeds doorzet. Verder ziet ze de taille weer naar boven verschuiven en blijven plooien en draperieën een belangrijke rol spelen.

De 18 thema’s voor zomer 2016:

Het eerste thema Ascetic vloeit voort uit de zogenaamde avant-garde anti-mode beweging, die we goed in de gaten moeten houden volgens Edelkoort. “Er komen steeds meer mensen die zich van mode afkeren en minder willen kopen of zelfs vasten van mode. Ze hebben alleen een paar goede stuks nodig die van goede kwaliteit zijn. Hierbij past ook de focus van bedrijven op één product, bijvoorbeeld alleen maar shirts.” In dit thema zijn neutrale kleuren en zwaardere materialen belangrijk, vaak hetzelfde voor jongens en meiden. Sneakers worden steeds belangrijker en ook denim zal van dit thema profiteren. In dit thema schetst Edelkoort voor het eerst de terugkeer van de normale pantalon met hogere taille. “Dat heeft tijd nodig, want er is een hele generatie mensen die nog nooit iets in de taille gedragen hebben. Die hebben vaak zelfs geen taille meer.”

Het thema Nymph borduurt verder op haar presentatie Gathering voor zomer 2015, waarin ze voor het eerst de plooirok tipte. Hier zien we dan ook veel plooien, plissé, tule, draperieën en ruches. Met nog lichtere kleuren, soms bijna onzichtbare witte stoffen en transparante materialen.

Ouders willen kind blijven en kinderen gedragen zich volwassen. Je ziet steeds meer kinderen die op jonge leeftijd al ondernemers zijn. Dat levert mode op waarin die twee groepen bij elkaar komen. Het thema Prodigy gaat hier over. Met bloesjes, pofmouwen, strikken, Mary Jane schoenen, fantasiepantalons en fijne, frisse kleuren. “Geel blijft het nieuwe roze. We coaten linnen of katoen voor regenjassen. Print is nog steeds aanwezig, vooral voor jonge jongens. Of denk aan een kindertekening in jacquard”, schetst Edelkoort.

Muse is volgens Edelkoort het hoofdgerecht van het seizoen, geïnspireerd op de oudheid.  We gaan weer smocken, draperen en omvouwen. Mooie volumes worden bij elkaar geraapt. Het beeld is vloeiend, elegant en vrouwelijk met lichte, koele kleuren (groen!), pailletten, plooien, marmer en bont geweven stoffen.

Het thema Ceres is vernoemd naar de Godin van de (graan)akkerbouw. Het gaat over vruchtbaarheid en vermenigvuldigen. Hier komt volgens Edelkoort ook de tendens in de mode naar een hogere taille vandaan. “Dat hangt samen met de maatschappelijke wens tot meer kinderen. Als we terugkijken naar de geschiedenis zien we in periodes waarin de tailles weer omhoog gaan altijd dat er een hang was naar het krijgen van meer kinderen.” De kleuren in dit thema zijn geïnspireerd op granen en we zien veel kleine, fijne dessins: bloemetjes, distels, groente, borduursels en mozaïek. Stoffen zien er uit als theedoeken.

Druid is diep, donker, gevaarlijk, een soort ecopunk-achtige sfeer. Hier zien we de grote terugkeer van linnen met symbolische, etnische motieven en groen uit het bos. Stoffen zijn geweven met wit om ze lichter te maken.

Het thema Elf zit vol fantasie en waterkleuren met aquareleffecten. Met vogels, vlinders, bijen, bloemen in borduursels of 3D-applicaties, voiles en metallic coatings. Een vrouwelijk, kleurrijk beeld, verrassend genoeg gestyled met tennisschoenen.

Sylph is geïnspireerd op de blauwe sylfen (luchtgeesten). Daarom in dit thema veel blauwen, geïnspireerd op de verscheidenheid van de kleur van insecten. Stoffen zijn coutureachtig, mat of juist glimmend, met pailletten of borduursels. Soms synthetisch, van foam of plastic.

Mermaid is een thema vol vrouwelijkheid, met mooie decolletés, strakke rokken en lang haar. Ook hier weer pailletten, stoffen met metaal, kleurverloop en degradé geweven stoffen.

Het thema Twins gaat over het idee dat je op elkaar wilt lijken, iets wat momenteel heel belangrijk is in de maatschappij. Een klein thema met etnische stoffen, klassieke patronen geïnspireerd op pyjamaprints of een nieuwe vertaling van dierenprints.

Hero is een belangrijk thema over de invloed van activewear op de mode. Meisjes gaan in hun yogakleren direct na het sporten naar de bar. Het schoonheidsideaal verschuift van afgetraind naar natuurlijke, atletische lichamen en verlengde silhouetten, dankzij ballet en gym. Edelkoort: “Casual is inmiddels geaccepteerd in de mode, we gaan nu nog een stap verder naar echte sportkleding. Vooral ouderwetse gymkleren als poloshirts, shorts, tennisrokjes en leggings gaan we zien, vaak in neutrale kleuren met zwart.”

Oracle is een klassiek thema voor de oudere consument met een wat donkerder kleurkaart dan de andere thema’s, maar nog steeds iets opgelicht. Hier zien we zomertweeds, marmerachtige jacquards, coatings, abstracte prints, ikat, tekstprints en fotoprints. De focus ligt op de voeten met sandalen in allerlei variaties, zelfs in de winter. Van verfijnde sandalen tot gladiatorensandalen.

Amazon is geïnspireerd op de vrouwenleefgemeenschap uit de mythe, met bretels, militaire kleuren, folklore, metaal en raffia-weefsels. Het haar speelt een belangrijke rol door alle thema’s heen, vooral lang haar, met allerlei vlechten, knotten en knopen.

Voor het thema Model kijken we naar schilderijen voor accessoires en dessins. Dat uit zich in olieverfkleuren, borduursels, abstracte prints en jacquards.

Volgens Edelkoort is roze nog steeds een belangrijke kleur, waar het thema Sweetheart van bol staat. “Roze is het nieuwe zwart.” We zien hier kant, (kleine) jacquards, tule, laagjes, lintjes en patronen in pailletten. Dat alles in lieve vrolijke, commerciële kleuren. Ook is een belangrijke rol weggelegd voor de pedal pusher: de strakke broek tot net over de knie uit de jaren vijftig.

In het thema Courtesan volop Aziatische inspiratie. De kimono is hier het belangrijkste element qua vorm, materiaal en prints. Denk naast kimonoprints ook aan ikats en tie & dye. Verder krijgt de pyjamabroek als dagkleding weer alle aandacht.

In Odalisque vinden we extreem decoratieve stoffen: nieuwe jacquards in felle kleuren. Een bijna mystiek thema met buikdanskleren, tunieken en harembroeken. De harembroek gaat weer belangrijk worden en wordt gecombineerd met hoodies en sweatshirts.

Legend brengt veel metaal en vooral goud. Cleopatra is hier een belangrijke inspiratiebron. We zien mat gehamerde stoffen en transparante materialen. Turkooisachtig blauw is één van de belangrijkste kleuren voor de zomer. Maskers voor het gezicht maken het spannend.

Lees hier terug wat Lidewij Edelkoort over winter 2015/2016 vertelde.

 

 


Meer Trends? Bezoek onze Trendsafari!

P R O T O T Y P E – Dat is het thema van de derde editie van de Trendsafari met trendwatcher Jan Agelink! Wat zijn de nieuwe thema’s voor zomer 2016? En welke silhouetten, kleuren, materialen en prints passen hier bij? Mis het niet, op 12 januari vindt de Trendsafari plaats in het A-Lab in Amsterdam.

inschrijven2-icoon     info-icoon