TOP

Lidewij Edelkoort: modetrends winter 2016/2017*

Bruin wordt heel belangrijk en de ceintuur komt terug. Dat zijn twee belangrijke ontwikkelingen die trendforecaster Lidewij Edelkoort noemde in haar presentatie van de trends voor winter 2016/2017.

Lidewij Edelkoort gaf op dinsdag 26 mei 2015 in de Congreszaal van de Vrije Universiteit in Amsterdam haar visie op de trends voor winter 2016/2017 onder de titel Anti-Fashion. Misschien dat daarom bewust was gekozen voor de toch wat stoffige entourage van de VU. Het subthema Academic sloot daar bovendien goed op aan, met keurige kleding in klassieke materialen als shetlandwol en geruite stoffen. Denk aan bloesjes, sweaters, plooirokjes, kousen en keurige schoenen, maar ook aan op collegesporten geïnspireerde kleding.

Highlights

Academic is slechts één van de zestien thema’s voor het nieuwe modeseizoen. Onderstaand de 10 belangrijkste highlights voor winter 2016/2017:

1. Bruin krijgt weer een belangrijke rol na twintig jaar op de achtergrond. Zwart, grijs en navy zullen niet langer domineren. Edelkoort liet alvast weten in haar trendpresentatie voor zomer 2017 nog verder door te gaan op bruin. Vooral het belangrijke thema Avant-Garde is bruin. In een simpel beeld, met veel lagen en materialen als ribcord, tweed, jersey en ruige wol.

2. In datzelfde thema Avant-Garde snijdt ze ook een andere comeback aan: die van de ceintuur. Ook die was een tijdje uit beeld, maar: “We gaan een ceintuurmoment tegemoet.” Edelkoort ziet grote kansen voor dit accessoire, juist in het luxere segment.

3. Het gaat tijd kosten na alle bloemenprints, maar ruiten gaan weer een belangrijke rol spelen. Voor de winter in wollen stoffen en voor de zomer in lichte materialen met madrasruit. De ruit is bijna alternatief in het anti-fashion thema Anarchism, maar ook klassiek in het Academic thema.

4. In het thema Army stipt ze de lange parka aan als belangrijk item, die wordt gedragen als een soort regenjurk. Sowieso is army een belangrijk thema, maar dan minder letterlijk stoer dan voorheen. Eerder vrouwelijk en sexy dankzij het gebruik van satijn, pailletten, bont en leer. Het zit hem ook in de styling, bijvoorbeeld met korte jasjes.

5. Er komt weer volop aandacht voor handgemaakte stoffen en een focus op garens. Edelkoort had hier een heel thema aan gewijd (Artisan) vol franjes, chenille, grove breisels, borduursels, tapijtachtige stoffen en jacquards. Ook quilts en dekenstoffen passen in dit thema en komen ook in andere thema’s steeds terug.

6. Het customizen en (samen) dingen maken is belangrijk, daar draait het thema Amateur om. In de winkelstraten is overal hetzelfde te vinden en jonge consumenten raken verveeld. Er is een behoefte aan het zelf maken, delen en lenen. Neem de retailer Uniqlo, waar je je eigen blouse kunt samenstellen.

7. Interessant is het thema Advanced met stijlvolle dames als inspiratiebron. Zij moeten jonge mensen wakker schudden. Oudere vrouwen zijn de inspiratiebronnen en creatievelingen van nu, iets wat retailadviseur Max Dekker ook vertelde tijdens zijn presentatie op Textilia’s Trenddag voor zomer 2016. Denk aan het mixen van gekke stoffen, met een belangrijke rol voor jacquards en borduursels. Belangrijk item: de robe-manteau.

8. Nog een comeback: die van de witte kraag. Iets wat past binnen het romantische thema Antique. Een kleine Victoriaanse revival, vol zachte tinten, kant, tule, volants en heel lang haar.

9. De rugzak blijft de nieuwe IT-bag en voorlopig ziet Edelkoort die nog niet van het toneel verdwijnen. Het is vooral een belangrijk item in haar activewear-thema Adventure.

10. Na een periode van glans, zien we meer en meer matte stoffen: rubberachtige coatings, neopreen, vervilte stoffen, mat nylon.

    Nog eens teruglezen wat Lidewij Edelkoort over winter 2015/2016 en zomer 2016 vertelde? Klik op de links onder de seizoenen.

    Op dinsdag 1 december 2015 geeft Lidewij Edelkoort haar presentatie over zomer 2017.