TOP

‘Leer leveranciers dragen bij aan verwoesting Amazone’

Je weet vaak wel van welk merk je leren jackje of je schoenen zijn, maar weet je ook waar het leer vandaan komt? Het Greenpeache-rapport 'Slaughtering the Amazon' liet deze week zien dat veeteelt voor vlees en leer op dit moment de grootste bedreiging is voor het Amazone-regenwoud.

Uit het rapport van Greenpeache blijkt dat leerleveranciers in Brazilië een grote bijdrage leveren aan de vernieling van de Amazone. Merken als Clarks, Adidas, Nike en Timberland nemen direct maatregelen.

Nike maakte deze week een nieuw inkoopbeleid bekend, waarmee het sportmerk zijn klanten verzekert dat het leer in Nike-producten niet bijdraagt aan de ontbossing van het regenwoud. Vanaf 2010 moeten leveranciers zwart-op-wit garanties geven dat het leer dat ze aan Nike verkopen niet afkomstig is van vee dat is gefokt in de Amazone. Daarnaast hebben ook al drie grote Braziliaanse supermarktketens aangegeven niet langer bij te willen dragen aan de ontbossing van de Amazone.

Grote delen van het regenwoud worden nu nog gekapt voor veeteelt, deze bedrijven zorgen voor een CO2 uitstoot van 17%, wat meer is dan al onze vervoersmiddelen bij elkaar. Door geen leer meer te gebruiken uit de gekapte gebieden zal de ontbossing volgens Greenpeache drastisch verminderen. “We kunnen alleen een overeenkomst sluiten over klimaatverandering als Brazilië er in meegaat en als er meer bosbouw wordt gerealiseerd,” vertelt de Engelse minister van Energie en Klimaatverandering Ed Miliband aan de Guardian. “Onaangeroerd is het Amazone regenwoud zo mooi, maar toch zie je de littekens van verwoesting.”

Verschillende schoenenmerken willen al geen leer meer uit Brazilië, om zo het regenwoud te beschermen. “Dit onderzoek heeft al voor veranderingen gezorgd,” vertelt James Turner van Greenpeache. “Schoenenfabrikanten hebben zich al gerealiseerd dat er een groot probleem is en hebben actie ondernomen. Hopelijk realiseren ook meer supermarkten en voedselleveranciers zich snel dat er iets moet gebeuren.”