TOP

Kwart meer nepartikelen in Europa

Het aantal in Europa onderschepte namaakartikelen is in 2008 met 26% toegenomen. Tien procent van alle onderschepte namaak ging om kleding en accessoires. Er werd ongeveer evenveel nepkleding onderschept als het jaar ervoor.

Dit blijkt uit cijfers van de Europese Commissie en het Nederlandse ministerie van Financiën. In Europa onderschepten de verschillende douanes in totaal 49.000 partijen met nepgoederen (in totaal 178 miljoen stuks). In meer dan de helft van de zaken ging het om kleding en accessoires, in totaal meer dan 17 miljoen artikelen. Dit aantal was ongeveer gelijk aan het jaar ervoor. Opvallend is dat er minder nepsportkleding wordt onderschept, maar wel meer namaakschoenen uit China. China is nog steeds de belangrijkste producent van nepgoederen (54% van de in beslag genomen spullen in 2008). De Europese Commissie signaleert verder dat de nagemaakte goederen van een betere kwaliteit worden en ook technisch beter in elkaar zitten, waardoor het steeds moeilijker wordt om nep van echt te onderscheiden.

Nederland nam het meeste in beslag. Bij de Nederlandse grens werden in 2008 meer dan 65 miljoen namaakartikelen in beslag genomen. Het grootste deel hiervan waren cd’s en dvd’s. Op de tweede plaats staan kleding en accessoires (572.000 artikelen). Dit is wel zo’n 28% minder dan het jaar ervoor. Op Schiphol werden zo’n 59.000 namaakproducten in beslag genomen, vooral aangevoerd vanuit Azië en Turkije. Uit China namen reizigers vooral nep-cd’s en -dvd’s mee, vanuit Turkije was namaakmerkkleding het populairst.