TOP

Meer vals geld in omloop

Telcentrales van banken troffen het afgelopen halfjaar een flinke hoeveelheid valse bankbiljetten aan. Het aantal nepbriefjes steeg maar liefst met 30 procent in vergelijking met de laatste zes maanden van vorig jaar.

In de eerste helft van dit jaar zijn 32.028 valse biljetten onderschept, maakte De Nederlandsche Bank (DNB) maandag bekend. DNB heeft geen duidelijk verklaring voor de sterke toename. Volgens een woordvoerder is er waarschijnlijk een bende valsemunters op de Nederlandse markt actief. Een link met de recessie en de stijging legt de woordvoerder niet.

Laag bedrag
Het percentage van het aantal valse biljetten ten opzichte van de ongeveer 12,5 miljard in omloop zijnde eurobankbiljetten is volgens de (ECB) relatief laag. In Nederland zijn naar schatting 300 tot 400 miljoen biljetten in omloop. Daarmee is de circulatie van vals geld ook in Nederland relatief beperkt, zegt een woordvoerder van DNB. Het ging vooral om lage bankbiljetten, zoals briefjes van 50. Met 100, 200 of 500 wordt niet betaald omdat deze te veel de aandacht trekken.

In totaal werden er in Europa in dezelfde periode 413.000 valse eurobiljetten aangetroffen. Dat is een stijging van 17 procent. In totaal zijn er 12,5 miljard (echte) eurobankbiljetten in circulatie. In januari van dit jaar eisten winkeliers nog een regeling rondom vals geld.