TOP

Kris van Loon wint Nederlandse finale Triumph Inspiration Award 2012

Vorige week organiseerde lingeriemerk Triumph voor de vijfde maal de Triumph Inspiration Award (TIA), een ontwerpcompetitie voor kunstacademiestudenten.

In tegenstelling tot voorgaande jaren was het event kleinschaliger, van twintig deelnemers showden dit jaar slechts zes studenten hun lingerieontwerpen. Allen moesten met een concept komen dat was geïnspireerd op het thema ‘Dragons & Butterflies’. Triumph wilde een samensmelting zien tussen oost en west, in combinatie met een lingeriedesign dat zowel functioneel en innovatief is, als creatief in het oog springt.

Internationale krachtmeting
Naast de eer en een geldbedrag van 1000 euro is de TIA vooral een unieke ervaring voor de jonge studenten. Maar liefst 37 landen nemen deel aan de kunstzinnige krachtmeting. De eerste prijswinnaar wint bovendien een ticket naar Shanghai waar dit najaar de internationale finale plaatsvindt. De internationale winnaar vertaalt zijn of haar creatie samen met het Triumph designteam naar een commercieel ontwerp, dat vervolgens als limited edtion in lingeriespeciaalzaken en Triumph shops wereldwijd wordt verkocht.

Battle for perfection
De jury bestond uit trendwatcher Anne-Marie Commandeur, Triumphs product manager Carine van den Broeck en modejournalisten Tess van Daelen en Cintha Rood. Qua design vielen de ontwerpen niet extreem op, innovatie was vooral terug te vinden in het gebruik van materiaal: van koperdraad tot wol en gerecycled materiaal. Uiteindelijk won Kris van Loon van de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht de eerste prijs van de nationale TIA-editie. Zij ontwierp een body van ijzerdraad en nylonstof. Haar ontwerp ‘Battle for Perfection’ sprong er vooral uit door het opvallende 3D-design en het gebruik van gerecycled materiaal. De tweede prijs (een geldbedrag van €750) werd gewonnen door het kleurrijke ontwerp van Carlijn Gubbens, eveneens van de HKU en de derde prijs (à €500) ging naar het vrouwelijke design van Inge van de Ven van ArtEZ.