TOP

Koopzondag: Asscher wil alle winkels in Amsterdam op zondag open

Als het aan het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam ligt, mogen alle winkels in de stad voortaan op zondag open zijn. Dat staat in een brief die wethouder Lodewijk Asscher dinsdag naar de gemeenteraad heeft gestuurd. De gemeenteraad is in meerderheid voor.

Nu gelden voor de stadsdelen in Amsterdam verschillende regelingen over de zondagsopenstelling. Winkels mogen alleen opengaan, als ze in een toeristisch gebied liggen, zoals bijvoorbeeld in het centrum. Dat leidt volgens Asscher tot onduidelijkheden voor ondernemers, bezoekers en inwoners van de stad. Het college wil nu dat de openingstijden in de hele stad onder toeristisch gebied vallen, zodat alle winkels op zondag open mogen gaan.

Voordat de zondagsopenstelling ingaat, gaat het stadsbestuur over het voorstel praten met de stadsdelen en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven. De gemeenteraad neemt in januari volgend jaar een definitief besluit over de winkeltijden.

Overigens bereidt het kabinet op dit moment juist een aanscherping van de winkeltijdenwet voor op het punt van toeristenbepaling.

Detailhandel Nederland en CBW-Mitex steunen de plannen van de wethouder en vinden het een goede zaak dat de zondagopenstelling lokaal wordt geregeld.