TOP

Kledingontwerpster van Koningin Beatrix overleden

De vaste kledingontwerpster van Koningin Beatrix, Theresia Vreugdenhil, is op 11 juli overleden. De couturier was meer dan 40 jaar de vaste kledingontwerpster van Beatrix. Ze is 82 jaar geworden.

Theresia Vreugdenhil ontwierp onder andere de jurk die Beatrix droeg bij de inhuldiging van 1980. Ook mocht ze de Nederlandse koningsmantel restaureren. Voor haar verdiensten voor het Koninklijke Huis ontving de couturier in 1999 het Erekruis in de Huisorde van Oranje. Koningin Beatrix was altijd nauw betrokken bij de ontwerpen die zij draagt. Die duidelijke inbreng vond Theresia Vreugdenhil heel belangrijk. In een interview met De Telegraaf meldde ze: “Kleding moet bij je passen, zeker als zowel persoonlijkheid als functie in de ontwerpen tot uitdrukking moeten komen”.

Basiselementen

‘Respect voor elkaar’ en ‘je vak verstaan’ waren volgens haar de basiselementen voor een langdurige succesvolle samenwerking: “Jezelf blijven vooral ook. Ik ben niet belangrijk, het draait allemaal om de klant. Ik zal net zo lang blijven peuteren tot iets goed is. En als ‘t mooi is, als ‘t goed is, ben ik tevreden.” Over de soms gewaagde felle kleuren van koningin Beatrix’ creaties, zuurstokroze of knalgroen, zei Theresia: “Ja, dat klopt, dat is allemaal mijn schuld”.

Over de couturier

Vanaf 1955 tot 2007 had zij samen met haar man een gesloten couturesalon ‘Couture Theresia’ met een groot atelier in de Jan Luykenstraat in Amsterdam. In 1970 begonnen de Vreugdenhils naast hun gesloten salon een winkel met hoogwaardige confectie (‘couture en gros’) in de P.C. Hooftstraat. Vreugdenhil werkte vaak op basis van patronen van Franse en Italiaanse couturiers. Vanaf de jaren negentig werd Vreugdenhil geassisteerd door haar dochters Saskia en Magteld. Koningin Beatrix zal een condoleancetelegram sturen aan de familie en nabestaanden, zo meldde de Rijksvoorlichtingsdienst.In 2007 stopte Vreugdenhil met ontwerpen voor de vorstin.