TOP

Kledingdump schaadt modebranche

Tijdelijke winkels die merkkleding tegen bodemprijzen dumpen, duiken steeds vaker op. Niet alleen op bedenkelijke locaties, maar zelfs op A-locaties als de Nieuwstraat in Maastricht, de Kalverstraat in Amsterdam en de Lange Nieuwstraat in Utrecht.

Brancheorganisatie CBW-Mitex noemt deze ‘vliegende’ winkels schadelijk voor de modebranche. “Deze ontwikkeling heeft niets meer met de uitverkoop te maken”, zegt Harry Bijl van de brancheorganisatie. “Steeds meer fabrikanten dumpen hun kleding nu zelf via de nieuwe kanalen of via stock sales in plaats van dit aan de reguliere winkeliers over te laten.” Ook grootschalige verkopen uit beurscomplexen als het Bodyfashion Center in Amersfoort of het Sportcentrum in Leusden vergroten de oneerlijke concurrentie.

Hoewel deze verkoopmethodes wettelijk zijn toegestaan, denkt Bijl dat de ontstane prijserosie de hele branche aantast. “Consumenten snappen niet waarom ze bij een reguliere winkelier veel meer moeten betalen voor hetzelfde. Ze krijgen ten onrechte het idee dat het allemaal wel goedkoper kan.”