TOP

Kijken: 5x modieuze mondkapjes

Wie had aan het begin van het jaar kunnen denken dat het mondkapje hét modeaccessoire van 2020 zou worden? Ze zijn inmiddels al bij veel merken in te kopen.

Veel mensen met contactberoepen dragen uit voorzorg een mondkapje en vanaf 1 juni is dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer verplicht. Niet gek dat modemerken (en retailers) massaal op de productie van het item duiken. Omdat deze mondkapjes niet medisch zijn, zijn er minder strenge eisen en duiken de meest modieuze varianten op.

JDY, Pieces en Only

Bestseller brengt voor de merken JDY, Pieces en Only modieuze, niet-medische mondkapjes op de markt. De mondmaskers hebben modieuze prints, zoals panter-, bloemen- en tie dye-motieven. In het kader van duurzaamheid zijn de kapjes wasbaar, dus vaker dan één keer te gebruiken. In ongeveer drie dagen tijd hebben de drie merken al meer dan tien duizend van deze niet-medische mondkapjes verkocht aan wholesale-klanten. De grote vraag naar mondmaskers is ontstaan na de persconferentie van 6 mei, waar Rutte bekend maakte dat het dragen van niet-medische mondkapjes per 1 juni verplicht is in het openbaar vervoer. JDY en Only leveren de mondkapjes medio juni uit en die van Pieces in juli. JDY en ONLY leveren de mondkapjes medio juni uit aan de verschillende verkooppunten. De verkoopprijzen beginnen bij €6,99 per stuk tot €21,99 per drie stuks.

Pom Amsterdam

Ook het Nederlandse vrouwenmodemerk Pom Amsterdam, dat bekend staat om de kleurige prints, heeft een collectie mondkapjes gelanceerd. De mondkapjes worden met de hand gemaakt van reststoffen van het merk. De eerste lichting was binnen een dag uitverkocht, maar er komt een nieuwe voorraad aan. Retailers kunnen de mondkapjes ook inkopen voor levering in juni. De verkoopprijs is €19,95.

Monique Collignon

Ontwerper Monique Collignon heeft een serie duurzame en modieuze mondkapjes ontworpen. Ze begint met een serie van vijf verschillende dessins, maar dit zal snel uitgebreid worden naar twintig verschillende ontwerpen. De mondkapjes zijn wasbaar bij minimaal 60 graden, het materiaal is ademend en zacht. De mondkapjes zijn getest door TNO en voldoen minimaal aan het type IIR Chirurgische referentie mondkapjes. De mondkapjes zijn one size fits all. Eén mondkapje kost € 10,-  en per set van vijf € 45,-.

Armed Angels

Ook het duurzame kledingmerk Armed Angels produceert mondkapjes, die duurzaam, eerlijk geproduceerd en betaalbaar zijn (€10,-). De mondkapjes zijn herbruikbaar (wasbaar), van GOTS gecertificeerd katoen en worden in Portugal geproduceerd. Het minimalistische design bevat verschillende positieve boodschappen als ‘I warmly smile under this mask’ of ‘I wear this mask for you’. Per verkocht mondkapje gaat twee euro naar het COVID-19-fonds van Artsen zonder Grenzen. Het merk wil hiermee één miljoen euro inzamelen voor Artsen zonder Grenzen. Het COVID-19-fonds dient ter ondersteuning van interventies in sterk getroffen landen. Momenteel staat de teller op €350.000.

Goldfin

Zwembroekenmerk Goldfin SwimShorts besloot de ‘deadstock’ stoffen van de zomercollectie 2020 vanuit Portugal te laten komen om er in samenwerking met Het Naaiatelier stijlvolle, wasbare niet-medische mondkapjes van te produceren. Goldfin ondersteunt hiermee deze Bredase sociale onderneming. De mondmaskers zijn in eerste instantie verkrijgbaar in de kleur Desert Sage, die matcht met de zwembroek. Een set van twee kost €20,-. Bij aanschaf van een zwembroek ontvangt iedere klant een gratis mondmasker. Iedereen die een set mondmaskers aanschaft doneert een set maskers aan een organisatie die de niet-medische kapjes goed kan gebruiken om zo weer veilig aan het werk te kunnen, zoals onderwijzers of mantelzorgers.