TOP

Katoenprijzen op dieptepunt*

De katoenprijzen zijn de afgelopen vijf jaar niet zo laag geweest als nu. Overproductie in de Verenigde Staten en een lagere vraag uit China zijn de oorzaak.

Lag de prijs per pond katoen seizoen 2013/2014 nog op 80 dollar cent, afgelopen september was dat 61 cent. Een herstel wordt voorlopig niet verwacht.

Zorgen zijn er met name over de katoen-politiek van China, de grootste katoenconsument ter wereld. De afgelopen jaren kocht China de overproductie van andere landen op, waardoor prijzen laag bleven. Maar daar heeft het land, dat dit seizoen (dat 1 augustus begon en tot juli 2015 loopt) zelf 6,4 miljoen ton produceert, geen behoefte meer aan.

China zal nog wel katoen importeren maar niet meer dan de verplichte belastingvrije quota die de Wereldhandelsorganisatie heeft vastgesteld. Chinese inkopers zegden in september orders af in de VS die goed waren voor 105 duizend balen katoen (één baal weegt ongeveer 225 kilo).

STEUN CHINESE BOEREN

De Chinese overheid wil daarnaast een proef met een overheidsprogramma invoeren die boeren in de regio Xinjiang moet steunen. Mocht de marktprijs onder de prijs van 3,2 US dollar per ton komen die boeren en fabrieken die het katoen bewerken hebben afgesproken, dan compenseert de overheid dit verschil. Xinjuang is met 3,5 miljoen ton goed voor 55 procent van de Chinese katoenproductie.

De vraag is wel hoe China het programma gaat vormgeven nu de katoenprijzen wereldwijd gedaald zijn. Het gat tussen wat de markt overheeft voor een ton katoen en de vooraf gestelde prijs per ton door de Chinese overheid is wel erg groot geworden. Het idee achter de prijspolitiek is waarschijnlijk dat China minder afhankelijk wil zijn van andere landen en steeds minder afhankelijk wordt van de import.

De Verenigde Staten zullen dit seizoen een overschot van 1,8 miljoen ton hebben verwachten analisten. Met name boeren in de arme regio Mississippi kunnen moeilijk het hoofd boven water houden.