TOP

Je eigen merknaam als toplevel domeinnaam

Een domeinnaam met de extensie .hm of .zara? Of wat dacht je van .oilily of .veromoda? Dat is straks mogelijk. De ICANN, de organisatie die over domeinnamen en extensies gaat, heeft dat maandagochtend in Singapore na een stemming besloten.

Door de beslissing van het ICANN is het binnenkort mogelijk om in principe elk woord als extensie te gebruiken. Een eigen extensie aanvragen kan tussen 12 januari 2012 en 12 april 2012.

Niet goedkoop
Je eigen merknaam als toplevel domain is niet goedkoop. Als de plannen doorgaan moet je als bedrijf ongeveer 185.000 dollar betalen, zo’n 130.000 euro. En dat niet alleen, je moet je verzoek met goede argumenten onderbouwen.

Rod Beckstrom, het hoofd van het ICANN, hebben eigenaren van merknamen grote belangstelling voor het nieuwe beleid. Niet alleen bedrijven tonen interesse, ook partijen als steden en organisaties zien een eigen extensie wel zitten.

Op dit moment zijn er zo’n 250 extensies die verwijzen naar namen van landen. Daarnaast zijn er nog eens 22 algemene ‘toplevel domain extensions’ die niet aan een land gekoppeld zijn, zoals .com, .org of .info.