TOP

Jack & Jones presenteert nieuwe duurzame denimcollectie voor najaar 2018 [interview]

Het Deense denimmerk Jack & Jones presenteerde afgelopen week in Kopenhagen 'de meest verantwoorde collectie tot nu toe' onder de noemer Low Impact Denim. “Dit is de eerste keer is dat we op een duurzame manier de reguliere jeans het best benaderen.”

Wie nog steeds het idee heeft dat duurzame jeans niet zo aantrekkelijk is als reguliere spijkerbroeken, doet er goed aan eens een nadrukkelijker blik te werpen op de nieuwste collecties. Of de verantwoorde kledingstukken nu van G-Star, Mud Jeans, Levi’s, Pepe Jeans of Jack & Jones zijn: wat opvalt is dat ze er steeds cooler uit zien.  

Favoriet

“Voor mij is dit model, de slim fit Tim, op dit moment het beste bewijs daarvan”, zegt Mikkel Hochrein Albrektsen, binnen Jack & Jones verantwoordelijk voor de productontwikkeling, tijdens het lanceringsevent van de nieuwste Low Impact Denims in Kopenhagen. “Dit is mijn absolute favoriet in de collectie, omdat het de eerste keer is dat we op een duurzame manier de reguliere jeans het best benaderen. De wassing is mooi licht, de vintage details zijn on point, net als de prijs van 89,99 euro. Te gek dat het gelukt is de bekende ‘Jack & Jones-look’ te creëren, zonder af te doen aan onze kernwaarden. Duurzame productie is ontzettend belangrijk, maar een mooi product leveren blijft uiteindelijk het allerbelangrijkst. Als je jeans niet goed oogt ben je nergens.”

Lees verder onder de foto.

Favoriet Tim

De favoriet van Mikkel Hochrein Albrektsen; het model Slim Fit Tim.

Low Impact Denim

In 2011 introduceerde het Deense merk de eerste Low Impact Denim-items. Hierbij werd de jeans voor het eerst voorzien van verantwoorde finishing. Nu, zeven jaar later komt de onderneming voor najaar 2018-2019 met vier verschillende duurzame jeans en een jack, die in meerdere opzichten op een goede manier geproduceerd zijn. Van de vezels en stoffen tot de afwerking.

Intense reis

Albrektsen legt uit waarom het een aantal jaren duurde om tot dit punt te komen: “We hebben een intense reis doorgemaakt om compleet verantwoorde jeans te kunnen bieden. We hebben alle facetten van het productieproces aangepast. Van het begin van de keten – het sourcen van de katoenvezels – tot het verfproces en de finishing.”

55 procent minder water

Zo maakt Jack & Jones gebruik van organisch (zonder pesticiden) en gerecycled katoen, hergebruikt polyester (afkomstig van PET-flessen) en Lyocell. De stof wordt vervolgens op een milieuvriendelijke manier geverfd. Door onder meer een verkort verfproces bespaart het merk 55 procent op het conventionele watergebruik. Dit doet volgens Jack & Jones niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor het product. De denim oogt cleaner en rijker. Voor de finishing touch wordt eveneens minder water (-56%) en energie (-50%) verbruikt. In plaats van schadelijke chemicaliën gebruikt het bedrijf ecologische bleekmiddelen, ozon- en lasertechnieken.  

Verder ontwikkelen

Als het aan Jack & Jones ligt blijft het hier niet bij. Het merk streeft ernaar zich verder te ontwikkelen op duurzaam gebied. “We blijven de lat hoog leggen. We werken aan nog een aantal items voor komend najaar. Deze zullen we op een later moment presenteren aan de markt. Daarnaast gebruiken wij al enkele jaren alleen nog gecertificeerd katoen, het ‘Better Cotton Initiative”, vertelt Albrektsen. Op dit moment is 100 procent van de jeans collectie hiervan gemaakt.” Ook houdt de onderneming het minimaliseren van de algehele ‘footprint’ in het oog: van de details van gerecycled leer tot aan de distributie, biologisch afbreekbaar verpakkingsmateriaal en hangtags gemaakt van suikerrestanten. “We nemen op zoveel mogelijk vlakken onze verantwoordelijkheid.”

Prijsniveau

Toch hanteert Jack & Jones voor Low Impact Denim hetzelfde prijsniveau (89,99 euro voor een jeans) als voor de reguliere collectie. Albrektsen legt uit waarom: “We vinden het een belangrijke voorwaarde dat al onze jeans toegankelijk zijn voor een breed publiek. Deze prijs is een cruciaal aspect van ons concept. Daarom kiezen we er als bedrijf voor te investeren in deze ontwikkeling, zodat elke consument kennis kan maken met deze lijn.”

800 verkooppunten

De markt heeft de afgelopen inkoopweken positief gereageerd op de Low Impact Denim-items. Ze zullen komend najaar verkrijgbaar zijn bij 800 internationale verkooppunten. Via social media en een video gaat Jack & Jones de markt en de eindconsument informeren. Albrektsen: “We gaan ervoor zorgen dat de retailers en winkelmedewerkers goed geïnformeerd en enthousiast zijn, zodat ze het verhaal van Low Impact Denim goed kunnen overbrengen. Zij zijn daarin zeker een belangrijke schakel.”

Mikkel

Mikkel Hochrein Albrektsen presenteert in Kopenhagen de nieuwe Low Impact Denim-collectie voor najaar 2018. 

katoen

Jack & Jones gebruikt organische en gerecyclede materialen. 

water

Maar liefst 55 procent minder water wordt er verbruikt bij de Low Impact Denim-productie. 

finish

Het merk heeft de afgelopen jaren ook de finishes doorontwikkeld. 

2

4

3

5

1

 

Meer weten over Jack & Jones’ Low Impact Denim? Bekijk dan ook de video: 

 

LOW IMPACT DENIM by JACK & JONES from JACK & JONES MEDIA on Vimeo.