TOP

Irritatie over min-uren motie, inflatie stijgt en de Bijenkorf ervoer zwaarste jaar uit de geschiedenis

Voor warenhuisketen de Bijenkorf was 2020 de zwaarste uit hun geschiedenis, Zalando opent de grootste locatie in Europa in Bleiswijk en Inretail meldt irritatie in de non-food sector over aangenomen min-uren motie. Dit en meer in het nieuwsoverzicht van 8 juni.

Zalando’s grootste Europese locatie opent eind 2021

Zalando’s nieuwe Nederlandse distributiecentrum, waarvan de bouw in 2019 is gestart, zal naar verwachting de eerste pakketten in het vierde kwartaal van 2021 versturen. De locatie in Bleiswijk zal het hoogste niveau van automatisering kennen binnen het logistieke netwerk van Zalando, aldus het persbericht. Met het fulfillment center wil het online fashion platform het gemak voor klanten verder verbeteren en toekomstige groei in West-Europa mogelijk maken, dankzij snelle verzending naar Zalando-klanten in Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Zodra het fulfillment center op volle toeren draait, verwacht Zalando de doorlooptijden voor leveringen in de Benelux met meer dan één dag terug te dringen. Ingram Micro Commerce & Lifecycle Services, leverancier van supply chain-oplossingen en e-commercelogistiek, is geselecteerd voor de operatie van het distributiecentrum. Hierbij verwacht Ingram Micro ongeveer 1.500 banen te creëren op middellange termijn. Het fulfillment center heeft een oppervlakte van 140.000 vierkante meter en is daarmee de grootste locatie in Zalando’s Europese logistieke netwerk. Jan Bartels, Senior Vice President Customer Fulfillment bij Zalando: “We zijn verheugd om onze logistieke voetafdruk uit te breiden met een state-of-the-art fulfillment center in Nederland. Voor onze klanten in de Benelux betekent dit kortere levertijden en nieuwe diensten zoals next en same day delivery. Samen met onze vertrouwde partner Ingram Micro geloven we dit te kunnen bereiken. We kijken ernaar uit dat Ingram Micro een sterk, lokaal team zal opzetten, zodat we samen de klantervaring in West-Europa verder kunnen verbeteren.”

Lancering petitie voor wet tegen uitbuiting mens & milieu

Vandaag lanceert een coalitie van organisaties, onder de vlag van het MVO-platform en op initiatief van het Leger des Heils, een petitie. Deze petitie roept de Tweede kamer op het Initiatiefwetsvoorstel duurzaam en verantwoord ondernemen aan te nemen. Dit wetsvoorstel verplicht bedrijven om met respect voor mensen en milieu in hun hele keten te ondernemen. De deelnemende organisaties zijn onder andere Amnesty International, Comensha, CNV Internationaal, Fairtrade Nederland en Schone Kleren Campagne. Zij vinden het zo langzamerhand ‘ongemakkelijk’ worden hoe lang er al op dergelijke wetgeving wordt gewacht. Het wetsvoorstel van ChristenUnie, GroenLinks, PvdA en SP moet nog in de Tweede Kamer behandeld worden. Als de wet wordt aangenomen, krijgen Nederlandse bedrijven bindende regels opgelegd waarmee zij verplicht worden om mens en milieu in hun hele productieketen te respecteren. De organisaties die middels de petitie meer aandacht van het publiek willen vragen voor deze wet, hebben elk hun eigen insteek om voor deze wetgeving te pleiten. Zo wil de organisatie Mighty Earth dat de wet doorgang vindt omdat daarmee verdere ontbossing kan worden tegengegaan. Het Leger des Heils legt de nadruk op uitbuiting van mensen in de productieketen. Daarnaast willen de organisaties met de petitie aantonen dat er, naast organisaties en stichtingen, ook veel draagvlak is in de samenleving.

Inflatie stijgt in mei naar 2,1

Consumentengoederen en -diensten waren in mei 2,1 procent duurder dan een jaar eerder, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit komt vooral door prijsontwikkeling bij voeding en brandstoffen.In april was de inflatie nog 1,9 procent. Voedingsmiddelen waren in mei 1,5 procent goedkoper dan in mei 2020, maar in april lagen de prijzen van voeding nog 2,2 procent lager dan een jaar eerder. Dit heeft een opwaarts effect op de inflatie. Brandstofprijzen waren in mei 19,8 procent hoger dan een jaar eerder. In april was dit nog 18,3 procent. De Nederlandse automobilist betaalde in mei gemiddeld 1,773 euro voor een liter Euro 95. Een jaar eerder was dat nog 1,482 euro per liter. Ook de prijsontwikkeling van elektriciteit had een opwaarts effect op de inflatie in mei. Bij elektriciteit zijn de leveringstarieven gestegen. Naast de consumentenprijsindex (CPI) berekent het CBS ook de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP). Consumentengoederen en –diensten in Nederland waren volgens de HICP in mei 2,0 procent duurder dan een jaar eerder, in april was dat nog 1,7 procent. De inflatie in de eurozone nam toe van 1,6 naar 2,0 procent.

Omzet de Bijenkorf daalt na ‘zwaarste jaar uit de geschiedenis’

De totale omzet van de Bijenkorf daalde in 2020 met 22 procent. De sluiting van de filialen tijdens de lockdown die zo’n dertien weken duurde, had een omzetverlies van 44 procent tot gevolg. Dit meldt de Bijenkorf in een persbericht. De omzet uit online verkopen steeg daarentegen met 53 procent en het aantal online bezoekers nam toe met 31 procent tot 152 miljoen. De genormaliseerde operationele winst voor afschrijvingen en eenmalige lasten daalde van 77,8 miljoen euro naar 19,40 miljoen euro. Als gevolg van de coronacrisis zag de Bijenkorf zich halverwege het jaar genoodzaakt de organisatie aan te passen, waardoor een aantal arbeidsplaatsen kwam te vervallen. Giovanni Colauto, CEO de Bijenkorf: “Het (2020, -red.) was een van de zwaarste jaren uit de geschiedenis van de Bijenkorf. Het is enorm zuur voor iedereen dat je na een aantal zeer goede jaren mensen moet laten gaan door een dergelijke onverwachte en ingrijpende crisis. Waar mogelijk hebben we onze mensen zoveel mogelijk hierin begeleid en de blijvers geholpen met thuiswerk faciliteiten en ze betrokken gehouden middels yoga, virtuele borrels, comedy en andere activiteiten.”

Nieuw modefestival Fashion & I viert jubilea

Op 15 juni aanstaande vindt de tiende uitreiking van het Cultuurfonds Mode Stipendium plaats. Ter ere van dit jubileum, dat tevens samenvalt met het twintigjarig jubileum van de Dutch Fashion Foundation, pakken beide partijen groot uit met het online te volgen modefestival Fashion & I, dat live vanuit Felix Meritis in Amsterdam te volgen is. Het festival bestaat uit een viering en een symposium, waar meerdere internationale modenamen in gesprek gaan met diverse sprekers uit de voorhoede van de Nederlandse mode. Internationale sprekers zijn onder andere Bethann Hardison (model en modeactivist), Vanessa Friedman (moderedacteur New York Times), Isabel Marant (mode-ontwerpster), Jérôme Dreyfuss (accessoire-ontwerper) en Youtuber Bliss Foster. Nederlandse sprekers en panelleden zijn onder meer Guus Beumer (Het Nieuwe Instituut), Pascale Gatzen (MA Practice Held in Common ArtEZ), Saskia van Drimmelen (Painted Series) en Margreet Sweerts (Feministische Handwerk Partij). Later deze week worden de overige internationale en nationale sprekers bekendgemaakt, evenals het volledige programma dat om negen uur in de ochtend van start gaat en doorgaat tot tien uur ‘s avonds.

Irritatie over aangenomen min-uren motie

Dat de motie van PvdA Tweede Kamerlid Van Dijk van 2 juni jl. over min-uren vandaag is aangenomen door de Tweede Kamer leidt tot irritatie in de non-food sector. Dit meldt branche-organisatie Inretail in een persbericht. De aanleiding voor de motie zijn afspraken over flexibel werken, zoals in de cao Retail Non-Food, waarbij medewerkers min-uren kunnen opbouwen die ze volgens afspraak op een later moment inhalen. Volgens Paul te Grotenhuis van Inretail stelt de Tweede Kamer dat dit onwenselijk is wanneer bedrijven NOW-steun ontvangen. Volgens Inretail wordt ten onrechte gesproken van ‘gratis’ werken. Met de motie wordt uitgesproken dat het onwenselijk zou zijn als min-uren worden verrekend en wordt minister Koolmees gevraagd werkgevers aan te spreken. Maar voor de cao-partijen die hun handtekening onder de huidige cao hebben staan, is het werken met min-uren in de non-food sector juist logisch. Het standpunt dat de Tweede Kamer heeft ingenomen, is gebaseerd op een foutieve aanname en de teneur is verkeerd. Het werken met min-uren is heel gebruikelijk. Deze systematiek heeft geen relatie tot de NOW-steun, zoals in de motie Van Dijk wordt verondersteld. Dat is de mening van zowel minister Koolmees als ook Inretail. De arbeidsvoorwaarden worden niet gewijzigd en alle uren worden betaald. De NOW-steun is er om ondernemingen die door corona zwaar zijn geraakt tegemoet te komen in de loonkosten. Het is bedoeld om banen te behouden. Dat is dus iets heel anders dan een min-uren systematiek, aldus de branche-organisatie.

Foto: Zalando Bleiswijk