TOP

Iris van Herpen scoort met vacuüm modellen

Iris van Herpen showde 4 maart 2014 tijdens Paris Fashion Week haar nieuwe herfst/wintercollectie voor 2014/2015. Met modellen in vacuüm boterhamzakjes werd de Nederlandse ontwerper de publiekstrekker van de week.

Iris van Herpen is vooral bekend van haar sculpturale en innovatieve ontwerpen. Tijdens haar show in Parijs op 4 maart 2014 maakte de ontwerper haar reputatie weer waar. Maar niet alleen de kleding was spraakmakend. Ook het decor was  erg opvallend te noemen.

Vacuüm fashion

In het midden van de catwalk hingen drie modellen in levensgrote plastic boterhamzakken. De meisjes werden langzaam vacuüm gezogen.  Door deze actie kon Van Herpen rekenen op veel publiciteit op social media zoals Twitter en Instagram.  

3D printen

Een techniek waar de ontwerpster vaker mee werkt is 3D printen. Ook deze collectie bevatte een jurk die volledig op die manier is gemaakt. De jurk bestond uit allemaal losse onderdelen die zijn bewerkt met een siliconencoating. De ontwerpster verklaarde na de show aan buitenlandse journalisten dat het nu ook mogelijk is om in de jurk te gaan zitten, zo meldt Bregje Lampe op volkskrant.nl. De vorige 3D jurken waren zo stijf en breekbaar dat modellen er alleen in konden staan.   

Innovatie

Iris van Herpen heeft sinds 2007 haar eigen modelabel. Innovatie komt altijd terug in haar collecties, zoals in de keuze voor de silhouetten, maar ook de materiaalkeuze en het gebruik van 3D printen.  Deze innovatieve manier van werken leverde haar in oktober 2013 een Dutch Design Award op.

Lees ook: Hema is ook aan het 3D printen geslagen