TOP

Inretail: ‘Winkels, hou deur dicht’, werkdruk stijgt door personeelstekort en onverwacht groei economie

Inretail roept winkeliers op de deur dicht te houden, ondernemers zien dat de werkdruk stijgt door het personeelstekort en de Nederlandse economie is in het tweede kwartaal met 2,6 procent gegroeid ten opzichte van het eerste kwartaal dit jaar. Dat en meer lees je in het nieuwsoverzicht van 17 augustus.

Foto: Ivo Anthonie de Rooij via Shutterstock

Werkdruk stijgt door personeelstekort

Het aanhoudende tekort aan arbeidskrachten heeft volgens 36 procent van de ondernemers als belangrijkste gevolg dat de werkdruk onder personeel is toegenomen. Dit meldt het CBS in een persbericht naar aanleiding van een enquête die aan het begin van het derde kwartaal werd gehouden. Vooral in de sectoren cultuur, sport en recreatie, vervoer en opslag, de horeca en de handel ervaren ondernemers dat.

Het gevolg is dat een zesde van de ondernemers te maken heeft met een duidelijke stijging van arbeidskosten, bijvoorbeeld doordat er meer loon wordt betaald. Ook zijn er ondernemers die als gevolg van het personeelstekort minder geschikt personeel aannemen. 84 procent van de ondernemers ervaart een tekort aan arbeidskrachten. Een recordhoogte van 38 procent ervaart dit als voornaamste belemmering in de bedrijfsvoering.

Inretail: ‘Winkels, hou de deur dicht’

Inretail, de brancheorganisatie van winkeliers, roept winkeliers in een campagne op om hun deuren dicht te houden om energie te besparen. Dat meldt de NOS. Winkels die airco hebben en toch de deuren openhouden verbruiken in de zomer meer energie.  Inretail hoopt dat een gesloten deur de standaard wordt. “Als je als winkelier je deur openhoudt, dan heb je iets uit te leggen aan de maatschappij”, zegt Inretail-directeur Jan Meerman.

Door stijgende energierekeningen doen winkeliers al van alles om die zo laag mogelijk te houden, zegt Meerman, door installatie van onder meer zuinigere verlichting en de airco minder hard te zetten. Winkeliers die ook eigenaar van het winkelpand zijn kijken ook naar bespaarmogelijkheden die meer investeringen vergen, zoals zonnepanelen en isolatie. “Bij winkeliers die huren is er volop discussie met de verhuurder over dit soort maatregelen”, zegt Meerman, die overigens vindt dat de overheid hierin een faciliterende en stimulerende rol hebben.

Geen recessie, maar groei voor economie

De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal met 2,6 procent ten opzichte van het eerste kwartaal dit jaar, zo meldt RTL Nieuws op basis van CBS-cijfers. Dat betekent dat de recessie die Nederland al een tijdje verwacht als gevolg van onder meer de stijgende inflatie en het oplopende personeelstekort, vooralsnog uitblijft. Het handelssaldo (export minus import) en de investeringen droegen het meest bij aan de economische groei.

Ook de consumptie door huishoudens had een positieve bijdrage. In het begin van het eerste kwartaal van 2022 hadden bijvoorbeeld de horeca, de niet-essentiële winkels en contactberoepen nog te kampen met een lockdown. De investeringen stegen met 5,2 procent. De uitvoer en invoer van goederen en diensten namen met respectievelijk 2,7 en 1,6 procent toe. Verder hebben huishoudens 0,9 procent meer besteed dan in het eerste kwartaal van 2022.

TikTok lanceert handleiding voor ondernemers

TikTok gaat ondernemers actief helpen met het opbouwen van een community. Daarvoor is er een handboek gelanceerd dat ‘Volg mij’ heet waar het platform onder meer webinars kan volgen en handleidingen kan vinden, zo meldt Twinkle. Daarnaast kunnen ze hulp krijgen bij het uitvoeren van de allereerste TikTok-campagne, het integreren van het merkverhaal in de video’s en krijgen ze uitleg hoe ze een business account kunnen opzetten. Via het creative center kunnen ondernemers leren hoe ze de ads manager en promotiefuncties kunnen inzetten om betere resultaten te boeken.