TOP

Inretail wil snel duidelijkheid over steun winkeliers, Go Britain Tilburg op omvallen, Brabantse modewinkeliers houden moed erin

Nu mode- en schoenenwinkels langer dicht moeten, wil Inretail snel duidelijkheid over uitgebreide steun aan winkeliers. Verder: Nederlandse ondernemer Lex Hes heeft een bod gedaan op de failliete Belgische keten e5 Mode en de vakbonden slaan alarm. Dat en meer lees je in het nieuwsoverzicht van 13 januari.

Inretail wil snel duidelijkheid over steun winkeliers

Inretail dringt bij de overheid aan op duidelijkheid over de aanvullende steunmaatregelen voor de winkeliers nu is verlengd tot 9 februari omdat de besmettingcijfers nog steeds te hoog zijn. Dat betekent dat de ‘niet essentiële’ winkels, waaronder mode- en schoenenzaken, in elk geval tot die datum dicht moeten blijven. Premier Mark Rutte noemde het ‘hartverscheurend’ om de verhalen van winkeliers en horecaondernemers te horen. “Zij zien hun laatste spaarcenten in rook opgaan.” Inretail is tevreden dat het kabinet de noodkreten uit de sector serieus neemt, maar er is geen reden tot juichen, schrijven ze in een persbericht, zolang details over extra steun ontbreken. “Iedere dag telt. Het nieuwe seizoen staat voor de deur en de voorjaarsgoederen worden geleverd, maar kunnen niet betaald worden. De winkels puilen uit met wintergoederen en het geld ontbreekt. Het doemscenario van lege winkelstraten dreigt. De invulling van de extra steun is cruciaal voor het overleven van duizenden winkels en behoud van tienduizenden banen. In de kern gezonde ondernemingen kunnen alleen overleven als het kabinet op alle fronten doorpakt. Dan werpen we een dam op tegen de dreigende tsunami van faillissementen en duizenden ontslagen.”

Eigenaar Westfield Mall of the Netherlands: ‘Miljoenen euro’s schade door corona’

De schade die Unibail-Rodamco-Westfield (URW) oploopt door de coronacrisis loopt al in de miljoenen euro’s. De eigenaar van onder meer Westfield Mall of the Netherlands in Leidschendam heeft huurkortingen aan ondernemers moeten geven, maar krijgt ook te maken met lagere ‘per-keer opbrengsten’ en waardedalingen van vastgoed. Dat vertelt Bart van Twillert, directeur Nederland van URW, in Zakendoen van BNR. “Je wordt op meerdere fronten geraakt als bedrijf. Je hoopt met elkaar door de crisis heen te komen. Zodat je straks, als het weer kan, verder te kunnen.” Hij verwacht dat er nog moeilijke tijden komen voor de retail, maar heeft ook hoop voor het moment dat de winkels weer open mogen en mensen de winkelstraten weer bezoeken. “De periode tussen de lockdowns heeft laten zien dat de er toekomst is voor de winkelsteden. Mensen willen eropuit en retailers willen naast online, ook graag een fysieke naam hebben.”

Lex Hes toont interesse voor e5 Mode, vakbond slaat alarm

De Nederlandse ondernemer Lex Hes zou een van de partijen zijn die interesse heeft getoond voor de overname van e5 Mode. De vakbonden slaan alarm vanwege het dubieuze verleden van Hes bij onder meer Charles Vögele en Witteveen. Dat zou de reden zijn dat nu ook de Vlaamse overheid via het overheidsvehikel PMV een bod heeft gedaan, meldt Retaildetail. Zo zou het willen voorkomen dat Hes schade kan aanrichten. Vakbondssecretaris van vakbond ACV Puls Sven De Scheemaeker: “Hes belooft gouden bergen maar is volstrekt ongeloofwaardig. Het kan niet dat het lot van honderden loyale medewerkers die zich decennialang ingezet hebben voor e5 Mode in handen komt van zo’n avonturier. We zullen alle juridische en syndicale middelen gebruiken om dat te beletten,” zegt hij tegen De Standaard. Hes is omstreden omdat hij retailbedrijven opkoopt om ze vervolgens failliet te laten gaan. Hij dook bijvoorbeeld eerder al op bij Witteveen en Charles Vögele (onder de groep Victory and Dreams), Bonita, Claudia Sträter, Miller & Monroe en Men at Work. Omdat hij in Nederland teveel in de kijker liep, verlegde hij zijn actieterrein naar België, waar hij Scapino een doorstart bezorgde onder de naam The Fashion Market, wat ook op de klippen liep.

Sluiting dreigt voor Go Britain in Tilburg

De Tilburgse vestiging van Go Britain staat op omvallen, meldt Retailnews. Vorig jaar september maakte de kledingzaak nog een doorstart, maar nu de lockdown is verlengd vreest mede-eigenaar Manal Jama het niet langer vol te kunnen houden. “Als de winkel dicht blijft en er geen regeling komt in de vorm van subsidie, is het heel simpel: nul plus nul is nul”, zegt hij. Om in aanmerking te komen voor steun moet je voor 15 maart staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Zijn zakenpartner Khalil nam de failliete boedel van de winkel in Tilburg en de webshop na die datum over, namelijk in september 2020. De winkel kwam van het toenmalige moederbedrijf Rib.Eye.Steak, dat vier vestigingen had in respectievelijk Tilburg, Rotterdam, Arnhem en Enschede. Go Britain in Tilburg heeft net genoeg geld om het personeel te betalen, zegt Jama. “De spaarcenten zijn sowieso op. We moeten het hebben van de inkomsten.” Het ging al langere tijd slecht met Go Britain; voor het faillissement vorig jaar leed de sneaker- en kledingketen drie jaar achtereen verlies.

Lockdown ontmoedigt Brabantse modewinkeliers niet: ‘Gas d’rop!’

Nu de lockdown nog een paar weken langer duurt, brengt de regio-editie van het Brabants Dagblad een bemoedigend artikel over lokale ondernemers die zich er niet door uit het veld laten slaan. Bij Hans van Dijk van het gelijknamige modehuis in Waalwijk geen verhaal over hoe zwaar ze het hebben in de kledingbranche. Deze ondernemer heeft het druk met onderhouden van contact met leveranciers en klanten. Ze werken zich bij de winkel een slag in de rondte om te zorgen dat die voorraad zich niet gaat ophopen. “Wij zijn al een jaar of zes bezig met online. Dat heeft nu een grote vlucht genomen. Een groot deel van onze 120 medewerkers is daar nu mee bezig, om het logistiek allemaal voor elkaar te krijgen”, vertelt de ondernemer. Hij is zelf gaan bezorgen. Dat doet Claudia Mulders van Trendz by Dual C. in Kaatsheuvel ook. Dagelijks plaatst ze kleding op Facebook en Insta en rijdt bestellingen rond. Ze heeft er een digitale dagtaak’ aan gekregen. Uiteraard draait ook zij niet de omzetten die ze zou willen, maar daar lijdt haar ondernemersgeest niet onder. ”Leveranciers benaderen me, dan zeggen ze: we snappen dat je nog niet wilt bestellen. Maar ik zeg: Laat maar komen. Gas d’rop!” Voor Carola van Kuyk van Coco&Kidz in Drunen was corona-rampjaar 2020 haar beste jaar sinds ze de zaak 3,5 jaar geleden begon. “Continue groei”, verklaart ze.

Foto: Textilia