TOP
shutterstock_166964111

Inretail: ‘Extra overheidssteun detailhandel zeer welkom’

Inretail is tevreden dat het kabinet met extra steunmaatregelen over de brug komt. Ook banken moeten nu verantwoordelijkheid nemen, vindt de brancheorganisatie, en meedenken over actuele uitdagingen die het kabinet en de sector niet alleen kunnen oplossen.

Inretail is blij dat het kabinet de benarde positie waarin veel retailers zich door de verplichte winkelsluiting bevinden, erkent. De brancheorganisatie laat weten in samenspraak met MKB Nederland ‘hard geknokt’ te hebben voor meer noodhulp en beter passende regelingen, zoals een hogere voorraadvergoeding van 21 procent. “Dat past veel beter dan de horecavergoeding van 2,8 procent die eerst werd voorgesteld.”

Lees ook: Miljoenen extra steun voor ondernemers

Tussen wal en schip

De non-foodvertegenwoordiger vindt het daarnaast positief dat meer ondernemingen aanspraak kunnen maken op de vergoedingen voor de voorraad en vaste lasten (VGD en TVL, red.), waarbij de laatste regeling is verhoogd van 35 procent naar 85 procent subsidie. “En de aandacht die het kabinet toont voor starters is goed, al zijn er nog steeds ondernemers die tussen wal en schip vallen. Daaraan moet ook gedacht worden.”

Banken aan zet

Toch zijn we er daarmee nog niet, waarschuwt Inretail. De liquiditeits- en financieringspositie van winkels die met een nieuw verkoopseizoen te maken hebben, is volgens de brancheorganisatie nog steeds een groot probleem. “Het risico van een tsunami aan faillissementen en ontslagen bij vooral mode- schoenen en sportwinkels blijft levensgroot. We zijn blij dat het ministerie heeft toegezegd snel met banken en sectorvertegenwoordigers in gesprek te willen gaan om dit probleem te bespreken. Banken zijn nu ook aan zet en moeten onderdeel willen zijn van de oplossing die gevonden moet worden qua liquiditeits- en financieringsposities van ondernemingen.” Zo laten zij zien dat ze er ook in moeilijke tijden zijn voor hun klanten, stelt de non-foodvertegenwoordiger. “Te strakke regels en de hand stevig op de knip houden, betekent dat ondernemers tegen muren oplopen. Zo worden massa’s in de kern heel gezonde bedrijven kapot gemaakt.”

Beeld: Shutterstock